Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ακρίβεια και για τα μέτρα κοροϊδία με το καλάθι του νοικοκυριού, κατήγγειλε ο Γιώργος Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ERTOPEN» το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Νοέμβρη.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης κι άλλων κομμάτων ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια είναι εισαγόμενα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δεν είναι αλήθεια, επισήμανε.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, τόνισε πως δεν είναιi εισαγόμενος, αλλά προκλήθηκε από τα μέτρα επεκτατικής πολιτικής και στήριξης του κεφαλαίου, που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Οσον αφορά το κόστος της ενέργειας, υπενθύμισε πως οι αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα είχαν ξεκινήσει πριν τον πόλεμο και απογειώθηκαν με αυτόν. Οφείλεται στην πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που πρόσθεσε “νέα καπέλα” στους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Στο όνομα της πράσινης μετάβασης, αντικαταστάθηκαν οι φθηνότερες πηγές ενέργειας, όπως ο λιγνίτης από το ακριβότερο φυσικό αέριο ενώ η εγχώρια αγορά ενσωματώθηκε στο χρηματιστήριο ενέργειας, επιβάλλοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Καταλήγοντας σημείωσε πως είναι λαϊκή απαίτηση, οι ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, φθηνή ενέργεια με την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας και κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό να διεκδικήσουν αυτά τα αιτήματα στην πανεργατική, πανελλαδική απεργία της 9ης Νοέμβρη.