Έναν ακόμη κρίκο στην επιχειρηματική δράση των δημόσιων νοσοκομείων βάζει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που έχει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δράσεις Δημόσιας Υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο ήρθε για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου δίνει τη «δυνατότητα» στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο μετά το ωράριό τους, δηλαδή να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές. Επίσης, περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων που ενισχύουν την κατεύθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας, όπως ο προσδιορισμός της φύσης του εισοδήματος των ιατρών του ΕΣΥ από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ξεκαθάρισε στην ομιλία του στη Βουλή, ότι το «νέο ΕΣΥ» είναι φτιαγμένο από τα παλιά υλικά του «κόστους - οφέλους» που χρησιμοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις. Όπως είπε, το νομοσχέδιο βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τον τίτλο του από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών, αποτελεί «συνέχεια και κρίκο» της αντιλαϊκής πολιτικής στον χώρο της Υγείας.

Υπενθύμισε ότι το σχετικό μέτρο είχε θεσμοθετηθεί το 2002 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, διατηρήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ το «πάγωσε» την περίοδο της πανδημίας και τώρα έρχεται να το υλοποιήσει, φέρνοντας μέτρα που ενισχύουν την εικόνα ενός κατ’ επίφασιν δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο Γ. Λαμπρούλης εξήγησε πως οι ασθενείς θα ξαναπληρώνουν για υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει μέσω των εισφορών και της φορολογίας, ενώ οι γιατροί για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους θα αναγκάζονται να αυξάνουν το ωράριό τους, κάτι που θα έχει συνέπειες στο επιστημονικό τους έργο. Με «τόσα καρπούζια στη μασχάλη» θα αναγκαστούν να απαλλαγούν από τα πρωινά, δωρεάν ιατρεία, όπως είπε, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «τυράκι» στη «φάκα» των άθλιων εργασιακών σχέσεων.

Ως προς το «επιχείρημα» της κυβέρνησης ότι τα απογευματινά χειρουργεία και τα ιδιωτικά ιατρεία αποτελούν «επιλογή», ξεκαθάρισε πως οι ασθενείς οδηγούνται εκεί «όχι από επιλογή, αλλά από εξαναγκασμό», καθώς η εναλλακτική είναι να περιμένουν στις ατελείωτες ουρές.