Η καρδιά του βετερανισμού και του ελληνικού μπάσκετ «χτυπάει» στην Λάρισα το τριήμερο 26-28 Μαΐου 2023.

Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Λάρισας με αρωγούς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης διοργάνωσε το 9ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ Βετεράνων – Παλαιμάχων.

Το 9ο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατέχει πλέον το ρεκόρ συμμετοχών, καθώς το παρών στη Λάρισα δίνουν 28 ομάδες (24 από όλη την Ελλάδα και 4 από τη Λάρισα) και περίπου 400 αθλητές και αθλήτριες από όλη την Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο έγιναν και αγώνες γυναικών, γεγονός που θέληση όλων είναι να καθιερωθεί.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Grecotel Larissa Imperial με την παρουσία όλων των συμμετεχόντων και πολλές βραβεύσεις ανθρώπων που «σημάδεψαν» τη λαρισινή καλαθοσφαίριση αλλά και κατ’ επέκταση την ελληνική και τη διεθνή.

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι Λαρισαίοι που κατέκτησαν ευρωπαϊκά τρόπαια, όπως ο Νέστορας Κόμματος και ο Γιάννης Λάππας, ο Άρης Ζώης και ο Νίκος Πιτσίλκας για την προσφορά στο παγκόσμιο μπάσκετ καθώς και οι Γιάννης Τζήμας, Δημήτρης Τσουγένης, Δημήτρης Ζαχαρακόπουλος, Γιάννης Λαλάκης, Παναγιώτης Γκόλαντας και Θανάσης Πραγκαφίλης.

Επίσης, βραβεύτηκαν, ο Νίκος Παπαθεοδώρου για την προσφορά του στον αθλητισμό και τον πολιτισμό της Λάρισας, ο Νίκος Αραπατσάνης για την προσφορά του στο Λαρισινό μπάσκετ καθώς και ο Παναγιώτης Παπακωνσταντόπουλος για τις υπηρεσίες του στο κίνημα του βετερανισμού στην χώρα, καθώς σε ηλικία 83 ετών συνεχίζει να είναι ενεργός αθλητής, με τον ίδιο σε σύντομο χαιρετισμό του να σημειώνει πως “η άθληση είναι το καλύτερο φάρμακο.

Μεταξύ των βραβευθέντων ο Βαγγέλης Κουτσοκέρας, η Αθηνά Ζέρβα, εκπρόσωπος του γυναικείου Λαρισινού μπάσκετ με προσφορά και στην εθνική ομάδα, όπως και οι Βασίλης Σπανούλης και Δήμος Ντικούδης οι οποίοι λόγω υποχρεώσεων, με το Περιστέρι και την Εθνική Ομάδα, αντίστοιχα, δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης οι οποίοι βραβεύτηκαν από τους διοργανωτές για την προσφορά τους στον αθλητισμό, ενώ ο πρόεδρος του ΣΠΑΚ Λάρισας, Δημήτρης Κουραμάς και όλα τα μέλη του δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν όλους αυτούς που βοήθησαν στην διοργάνωση, ζητώντας ταυτόχρονα τη δημιουργία μπασκετικού μουσείου στη Λάρισα.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Καλαμπάκας και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων, Θάνος Αδαμόπουλος.

Τέλος να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αρης Ζώης ,”πριν ένα μήνα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIBA) έκανε επιτέλους το βήμα που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια: αναγνώρισε το μπάσκετ παλαιμάχων, με την ονομασία FIBA Masters, και το συμπεριέλαβε στις επίσημες δραστηριότητές της (Κεφάλαιο 11 των Κανονισμών περί Αγώνων). Τώρα πλέον, η FIBA – και κατ’ επέκταση οι Εθνικές Ομοσπονδίες – μπορεί να αναπτύσσει, να ρυθμίζει και να προωθεί Διοργανώσεις Masters, για αθλητές ηλικίας από 35 έως 75 ετών”.

ertnews.gr