Πρόσθετα μέτρα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, και των οικογενειών τους, όπως και για τις επιχειρήσεις τους ή για αυτές στις οποίες εργάζονται, ζήτησε από τη Λάρισα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και του European Disability Forum Ιωάννης Βαρδακαστάνης, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου.

Με αφορμή τις πλημμύρες που έπληξαν όλη τη Θεσσαλία και επηρέασαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, ο κ. Βαρδακαστάνης επισκέφτηκε τα γραφεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας στη Λάρισα, και είχε συνάντηση με εκπροσώπους και μέλη της Ομοσπονδίας και των Σωματείων των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων για να συζητήσουν θέματα που απασχολούν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε όλη τη χώρα αλλά και αυτά που έχουν προκύψει μετά τις καταστροφές.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι με την ανάληψη των θέσεων του νέου Περιφερειάρχη και των νεοεκλεγέντων δημάρχων, με πρωτοβουλία της ΕΣΑμεΑ και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας, θα πραγματοποιηθεί ευρεία εκδήλωση- σύσκεψη ώστε να συζητηθούν διεξοδικά και θα δοθούν λύσεις, με τη βοήθεια επιστημόνων και ζητώντας την αιγίδα της Περιφέρειας, για τα ζητήματα της Πολιτικής προστασίας σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

«Βρεθήκαμε εδώ στη Λάρισα για να συζητήσουμε με την Περιφερειακή Ομοσπονδία και τους φορείς από τη Θεσσαλία τα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο που είναι μείζονα και έκτακτα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που έγιναν στην περιοχή» είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Βαρδακαστάνης και συνέχισε σημειώνοντας ότι «ζούμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και θεωρούμε πως τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία του εκλογικού κύκλου του 2023 στη χώρα, όλες οι αρχές από τη θέση τους, οφείλουν να πάρουν τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους».

Στη συνέχεια τόνισε: «Κάναμε την αρχική παρέμβαση για μια βασική υποστήριξη στην αρχή των μέτρων. Θεωρούμε όμως πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης για τη Θεσσαλία και σε ατομικό και σε οικογενειακό επίπεδο και δεύτερον πρέπει να βοηθήσει και τις επιχειρήσεις που είτε απασχολούν είτε έχουν ιδιοκτήτες από τον συγκεκριμένο χώρο. Βέβαια θα πρέπει να δει το ζήτημα των υποδομών. Όπου έχουν πληγεί να ληφθούν μέτρα υποστήριξης και άμεσης παρέμβασης.

Δυστυχώς εδώ στη Θεσσαλία, για πρώτη φορά στη χώρα με τόσο έντονο τρόπο, ζούμε εσωτερικούς κλιματικούς πρόσφυγες και απαιτείται από όλους που λαμβάνουν αποφάσεις να δώσουν άμεση λύση για την αποκατάσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της Περιφέρειας. Θα είμαστε δίπλα τους. Είμαστε μια γροθιά με το κίνημα της περιοχής. Έχουμε παρακολουθήσει τι έχει συμβεί και θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που πρέπει».

Μάλιστα σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα συναντήσεις της ΕΣΑμεΑ με υπουργούς που έχουν άμεση ευθύνη για την περιοχή, προκειμένου να καταθέσουν γραπτά τα θέματα της περιοχής.

Στη σύσκεψη προτάθηκε επίσης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς άτομα με αναπηρία, να τεθούν σε λειτουργία οι προτάσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που αναφέρονται στις ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας, ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας να εφαρμόσουν το Σχέδιο καταγραφής όλων των ατόμων με αναπηρία, να εφαρμοστούν εκείνες οι προτάσεις των επιστημόνων που προτείνουν εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2020 με τον ΙΑΝΟ, ώστε να κατασκευαστούν τα απαραίτητα τεχνικά έργα για την συγκράτηση των νερών σε έκτακτες ανάγκες, περιορίζοντας έτσι τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τέθηκαν ακόμη τα θέματα της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, ζητώντας να ψηφιοποιηθούν και οι Επιτροπές των ένστολων, η ανάγκη άμεσης εφαρμογής της νομοθεσίας για την υλοποίηση της ενιαίας Κάρτας Διοδίων, θέματα σχετικά με τα αναπηρικά επιδόματα, θέματα συντάξεων και εργασίας των ατόμων με αναπηρία, προσβασιμότητας κλπ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Στέφανος Πάικος τόνισε πως θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταγραφούν και να μεταφερθούν τα ζητήματα των μελών των τοπικών σωματείων, ώστε να φτάσουν εκεί που πρέπει, με σκοπό να υπάρξουν λύσεις.