Είναι ένα από τα αφανή χαρακτηριστικά της γυναικείας φύσης: το άγγιγμα τους στήθους. Το δικό τους σώμα δηλαδή, και μάλιστα στην ιδιωτικότητα του σπιτιού τους.

Αν είστε γυναίκα και σας έχει τύχει να αγγίζετε υποσυνείδητα το ίδιο σας το στήθος, ίσως να μην έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το κάνετε. Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει σοβαός λόγος. Η συγκεκριμένη πράξη αυτοαγάπης εξυπηρετεί έναν ενδιαφέροντα εξελικτικό σκοπό.

Γιατί οι γυναίκες χαϊδεύουν το στήθος τους

Όταν αγγίζονται τα στήθη, η υπόφυση στον εγκέφαλο απελευθερώνει πολλές χημικές ουσίες. Αυτές οι ορμόνες είναι γνωστό ότι προκαλούν αισθήματα ηρεμίας και μπορούν να προστατεύσουν από την κατάθλιψη.

Περιλαμβάνει την ωκυτοκίνη - τη λεγόμενη ορμόνη της «αγάπης» που επίσης εκλύεται κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς, σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Meghan Jablonski, η οποία μίλησε στο Cosmopolitan.«Αν αισθάνεστε αγχωμένοι, νευρικοί ή κάπως φοβισμένοι, προχωρήστε και χαϊδέψτε το στήθος σας», συμβουλεύει το Cosmo, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα.

Μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου έχουν εντοπίσει μια αύξηση της ωκυτοκίνης όταν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αγγίζουν το δικό τους στήθος, καθώς και των άλλων.

Όμως, μιλώντας στο Cosmopoliton, οι ειδικοί σε θέματα συμπεριφοράς λένε ότι οι ορμόνες που προκαλούν ευεξία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που οδηγεί στη συνήθεια αυτή.

Η ειδικός στη γλώσσα του σώματος Blanca Cobb δήλωσε ότι όταν είμαστε χαλαροί, τα δάχτυλα και οι παλάμες μας είναι φυσικά κυρτά, πράγμα που σημαίνει ότι ένα χέρι στο στήθος είναι μια ιδιαίτερα άνετη κίνηση.

Οι ειδικοί λένε ότι η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται επίσης στους εγκεφάλους των ανδρών όταν επιδίδονται στην κοινή συνήθεια να ακουμπούν τα χέρια τους στα γεννητικά τους όργανα.

Αλλά ορισμένοι ψυχολόγοι λένε ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος επιβεβαίωσης του ανδρισμού.

bovary.gr