Οι αγρότες που έχουν πληγεί από την θεομηνία στη Θεσσαλία θα πρέπει να προχωρήσουν σε δηλώσεις ζημιάς για να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «έδωσα εντολή στη διοίκηση του ΕΛΓΑ για τη διευκόλυνση των δοκιμαζόμενων παραγωγών μας, να παραταθεί κι επίσημα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για απώλεια φυτικής παραγωγής μέχρι και την 13η Οκτωβρίου και για τις δηλώσεις για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, υποδομών και γεωργο- τεχνικού εξοπλισμού, μέχρι και την 20η Οκτωβρίου.

Δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου θα γίνονται δεκτές έως και την 30η Σεπτεμβρίου.

Η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ο χρόνος καταβολής της προκαταβολής για τη φυτική παραγωγή θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των δηλώσεων από τους παραγωγούς. Ακριβώς για αυτό το λόγο, προτρέπω τους αγρότες μας να σπεύσουν άμεσα στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλλουν δηλώσεις. Εμείς, ως πολιτεία, έχουμε κάθε διάθεση να βοηθήσουμε και για αυτό έχουμε απλοποιήσει πλήρως τη διαδικασία».

Όσον αφορά τις ζημιές του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου:

Για το φυτική παραγωγή έχουν υποβληθεί 18.226 δηλώσεις ζημιών.

Για το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα και 904 δηλώσεις για μελισσοσμήνη.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, το κυβερνητικό επιτελείο μιλά για μοντέλο «Ιανού», δηλαδή θα ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση από την Βουλή και θα πληρωθούν μέσω κρατικής αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών.

agrotypos.gr