Του Ν. Λυγερού

Μετά από τόσες καθυστερήσεις λόγω κομματικών αντιπαραθέσεων που δεν έχουν καμία θέση σε εθνικά θέματα που επηρεάζουν τη γεωοικονομία μας αλλά και τη γεωπολιτική μας, θα περάσουμε επιτέλους στο επόμενο στάδιο χάρη σε μια στρατηγική αναδίπλωση της ενεργειακής Ελλάδας. Οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται καθημερινώς μέσω του ουκρανικού αγώνα ενάντια στη βάρβαρη εισβολή, αναδεικνύουν τον αναγκαίο χαρακτήρα της ενέργειας και ειδικά στον τομέα των υδρογονανθράκων για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λοιπόν για την Ελλάδα να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικής Κρήτης και Νοτιοδυτικής Κρήτης. Έτσι έχουμε τώρα τη δυνατότητα να επιταχύνουμε τις έρευνες με την ExxonMobil, την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια για να έχουμε επιτέλους πρόσβαση στα στρατηγικά αποθέματα και μάλιστα με την υπερστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ξεπερνάμε και τα εσωτερικά προβλήματα και τις γειτονικές τριβές χάρη σε μια στρατηγική κίνηση που λειτουργεί εκτός ελλαδικού πλαισίου.

Ουσιαστικά χρησιμοποιούμε το νοητικό σχήμα της επίλυσης μικρών προβλημάτων με την αξιοποίηση μεγάλων μεθόδων. Δεν σταματάμε λοιπόν σε εμπόδια τακτικής και διαχείρισης αλλά εκμεταλλευόμαστε την υψηλή στρατηγική σε ένα πλαίσιο που βρίσκεται στην τομή των δύο υπερδομών δηλαδή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Έτσι η ελληνική ΑΟΖ μέσω τε γεωπολιτικής κρίσης της Ουκρανίας προσφέρει δυνατότητα αναδίπλωσης και στη στρατηγική και την ενέργεια. Βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο πώς διαμορφώνεται το μέλλον της Ελλάδας χάρη στην θάλασσα του Θουκιδίδη.