Στα κάγκελα οι αγρότες με την κυβέρνηση. Από τη μια τονίζουν μας λένε για επισιτιστική επάρκεια και από την άλλη δεν δίνουν λύση στο αρδευτικό.

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει από πέρσι 20 Ιουλίου (2021) χιλιάδες αγρότς με δενδρώδεις (πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, αμπέλια κ.λπ.), αλλά και αροτραία (σιτηρά, βαμβάκι) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Μάτι - Τυρνάβου.

Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Σωτήρης Τζιούφας, η παροχή του ρεύματος από τη ΔΕΗ είναι κομμένη από τις 20 Ιουλίου του 2021. Πέρσι τα δέντρα είχαν μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν ποτίστηκαν επαρκώς, όπως και τα αροτραία, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτό να συμβεί και φέτος. Σημειωτέον ότι κάποιοι αγρότες πέρσι με ιδιωτικές πομόνες κατάφεραν να ποτίσουν και το πρόβλημα μετριάστηκε κάπως.

Στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ ανήκουν 7.000 στρέμματα γης, αλλά όπως μας λέει ο κ. Τζιούφας ο οργανισμός έχει οφειλές στη ΔΕΗ 3,5 εκατ. ευρώ. «Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά το βασικό έχει να κάνει με τα απαρχαιωμένα, υπέργεια δίκτυα που χρησιμοποιούμε, τα οποία έχουν μεγάλες απώλειες σε ενέργεια, αλλά και υφίστανται συχνά ζημιές. Τα έσοδά μας κάθε χρόνο από τις εισφορές αγγίζουν τα 300.000 ευρώ, αλλά τα έξοδα υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ.

Σα να μην έφταναν αυτά, έχουν γίνει και πολλές κλοπές του εξοπλισμού μας και τα τελευταία χρόνια έχουμε καταβάλλει μόνο γι' αυτό πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Πέρσι κάναμε ασφαλιστικά μέτρα αλλά αυτά απερρίφθησαν. Φέτος σκοπεύουμε και πάλι να κάνουμε ασφαλιστικά μήπως δικαιωθούμε. Οι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας».

Για εγκατάλειψη εκ μέρους της επίσημης πολιτείας και συστηματικής αδιαφορίας για την αγροτική παραγωγή, κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Θεοφάνης Τραγάκης, παραγωγός από την περιοχή της Γιάννουλης. Ο ίδιος ζητά τουλάχιστον όσοι αγρότες καταβάλλουν κανονικά τα τέλη, να μπορούν να ποτίσουν και να μην αδικούνται.

agrotypos.gr