Δυο έντονες χαλαζοπτώσεις, που πέρασαν μέσα σε ένα 24ωρο από το Κοκκινόγειο Ελασσόνας προκάλεσαν πλήρη καταστροφή στις καρυδιές, σε ποσοστό 90%.

Ο παραγωγός Φώτης Ντουντούμης εξηγεί ότι το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές και δεν έμεινε καρπός αλώβητος από το κτύπημα του χαλαζιού.

Σύμφωνα με τον Στέργιο Τζήκα, οι καρυδιές δεν εντάσσονται στις συνήθεις καλλιέργειες, αλλά στα δασικά προϊόντα, και ως εκ τούτου οι παραγωγοί δεν καταβάλλουν τις ανάλογες εισφορές στον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται αποζημιώσεις.

Ο Δημήτρης Γεροφώτης, ζητά να σκύψει η πολιτεία στο πρόβλημα και να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. «Καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με το θέμα». Όπως τονίζει το αίτημα είναι χρόνιο και εν όψει της κλιματικής κρίσεως που επελαύνει, το πρόβλημα των φυσικών καταστροφών θα είναι επαναλαμβανόμενο μελλοντικά.

Η παραγωγή του καρυδιού, αποδίδει παραγωγικά και οικονομικά έπειτα από μια επταετία και η επένδυση σε χρόνο και χρήμα είναι σημαντική.

Οι καλλιεργητές ζητούν να πληρώσουν ότι χρειάζεται για την συμμετοχή τους στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να δικαιούνται αποζημιώσεις.

Έχοντας υποστεί πλήγμα στην καλλιέργεια το 2018, ήλπιζαν να ξεπεράσουν τις απώλειες, αλλά τα καιρικά φαινόμενα αποδείχθηκαν ανίκητα. Ο “χρυσός” τους όπως αποκαλείται η καλλιέργεια της καρυδιάς έγιναν μαύρος καρπός στο έδαφος που θα καταλήξει τροφή για τα ζώα του δάσους.

ertnews.gr