Ως την μεγαλύτερη κρίση στην σύγχρονη ιστορία της Λάρισας, χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη και την Θεσσαλία με τις πλημμύρες, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, κατά την ομιλία του στην λιτή και σεμνή εκδήλωση εγκαινίων του εκλογικού κέντρου της Συμπαράταξης Λαρισαίων, που βρίσκεται στην οδό Παπακυριακή 38.  

Ο Απόστολος Καλογιάννης, δυο περίπου εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές απευθύνθηκε με αίσθημα βαθιάς ευθύνης  και καθήκοντος προς τις Λαρισαίες και στους Λαρισαίους, σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις πληγείσες περιοχές,  μίλησε  για την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε ο Δήμος σε συνεργασία με αρχές και υπηρεσίες ώστε να μην χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις. Αναφερόμενος στην αντίδραση του Δήμου Λαρισαίων στην πρόσφατη κρίση, ο κ.  Καλογιάννης, τόνισε ότι η άμεση κινητοποίηση, ο αποτελεσματικός συντονισμός των δημοτικών και των ιδιωτικών δυνάμεων, με αρχές και  φορείς αλλά και η ιδιαίτερα συγκινητική συμμετοχή των  εθελοντών ήταν αυτά που περιόρισαν τις συνέπειες στο ελάχιστο.  Αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα στήριξης ύψους 6,1 εκατ. ευρώ  προς τους πλημμυροπαθείς, αλλά και στην οργάνωση της επόμενης ημέρας για την πόλη και τον Δήμο. Τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου  φορέα διαχείρισης υδατικών πόρων του ποτάμιου και παραποτάμιου συστήματος από τις πηγές μέχρι την εκβολή του. Μίλησε αναλυτικά για την επόμενη ημέρα στην πόλη αλλά και για τη συνέχιση των μεγάλων έργων που συνεχίζουν να εξελίσσουν τη Λάρισα.   

Μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς 

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του δημάρχου, αφορούσε τα μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν, μηδενικά τιμολόγια από τη ΔΕΥΑΛ για τα 2 επόμενα χρόνια, απαλλαγή από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για 2 χρόνια καθώς και πλήθος κοινωνικών παροχών, όπως πρόσβαση των πλημμυροπαθών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, απαλλαγή από τροφεία και δίδακτρα σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ και από τις δομές πολιτισμού του Δήμου κλπ. Στο μεσοπρόθεσμα μέτρα αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τράπεζας γης του Δήμου για όσους έχασαν το σπίτι τους, αλλά και στην μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων της κοίτης πλημμυρών και της παραπήνειας περιοχής σε ασφαλές σημείο με οργάνωση ως κτηνοτροφικό πάρκο. 

Ανάταξη οικονομίας και επόμενη ημέρα 

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο κ. Καλογιάννης στην ανάταξη της τοπικής οικονομίας, με μέτρα που αφορούν στην έμφαση στην καινοτομία, στην ανασυγκρότηση του ανασυγκρότηση του αγροτοδιατροφικού τομέα με τη λειτουργία του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας του ΕΚΕΤΑ σε χώρο που διατίθεται από το Δήμο Λαρισαίων στο Μεζούρλο και οδεύει προς δημοπράτηση, στην επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών απ’ άκρο σε άκρο για πολίτες και επιχειρήσεις, στην ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων που επλήγησαν, στην συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό της πόλης και της χώρας, αλλά και στην εκπαίδευση των πολιτών στην αντιμετώπιση των κρίσεων, μέσω της δράσης «Η πόλη που μαθαίνει». 

Υπογράμμισε δε, την απόφαση – δέσμευση της δημοτικής αρχής  για μείωση των ρύπων στην πόλη καθώς και για ενέργειες για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της, με έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η  αλλαγή λαμπτήρων led, αλλά και σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας που όπως είναι  κατά βάση περιβαλλοντικό έργο. 

Είμαστε τα έργα μας 

Αναφέρθηκε επίσης στα βασικά έργα υποδομής που υλοποιούνται τονιζοντας με νόημα «Δεν είμαστε λόγια είμαστε τα έργα μας» Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο συνεχιζόμενο σχέδιο αντικατάστασης του δικτύου  ύδρευσης  (ήδη 14 συνοικίες έχουν δεχθεί 170 χμλ αντικατάστασης δικτύου), τη συνέχιση του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την άμβλυνση του ζητήματα στάθμευσης, την αναμόρφωση της Ηρώων Πολυτεχνείου, με τις προπαρασκευαστικές εργασίες να έχουν ξεκινήσει. Σε ο,τι αφορά σε στα μεγάλα έργα υποδομών και προστασίας από τις πλημμύρες τόνισε ότι  υπάρχει έλλειμμα, συμπληρώνοντας ότι «είναι ευθύνη της Πολιτείας  και πρέπει να υλοποιηθούν» 

Τοξικότητα και fake news από τους «ατσαλάκωτους» 

Από την ομιλία του δημάρχου Λαρισαίων δεν έλλειψαν και η σκληρή κριτική προς την αντιπολίτευση και ειδικότερα, εμμέσως και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην παράταξη του κ. Θ. Μαμάκου, τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής:  

«Στην πρόσφατη κρίση εμφανίστηκαν και οι «ατσαλάκωτοι».  Επένδυσαν στην καταστροφή της πόλης, επένδυσαν στην τοξικότητα και το διχασμό, έπαιξαν τα ρέστα τους για να βάλουν το Δήμο  στο κάδρο των ερευνών της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, λέγοντας ασύστολα ψέματα. Κατέφυγαν στη γνωστή μέθοδο των διαρροών σε κομματικά έντυπα διοχετεύοντας fake news.  Δεν ήταν πουθενά. Ούτε στις ώρες της κρίσης, ούτε στο μεγαλειώδες εθελοντικό κύμα που εμφανίστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους, ούτε στη διαδικασία ανασυγκρότησης της πόλης. Έτσι δε γίνεσαι Δήμαρχος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Απ. Καλογιάννης.  

Μήνυμα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας για το μέλλον 

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Απ. Καλογιάννης, απηύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας τονίζοντας τα εξής: 

«Προχωράμε στο αύριο. Δημιουργούμε έναν ειδικό λογαριασμό στήριξης των  πλημμυροπαθών, απλώνουμε το κύμα του πολιτισμού δίπλα στο κύμα του εθελοντισμού σε ολόκληρη την πόλη, εγγυόμαστε ότι κανένας πολίτης δεν θα είναι σ’ αυτή την πόλη μόνος του. Στις δύσκολες στιγμές, μαζί δημιουργούμε το μέλλον. Με σοβαρότητα, ενσυναίσθηση και με σχέση εμπιστοσύνης. Ό,τι πήρε η πλημμύρα θα το ξαναφτιάξουμε, υποδομές, εγκαταστάσεις, περιουσίες, πιο ανθεκτικό, πιο έτοιμο, πιο δημιουργικό.  Δημιουργούμε το μέλλον, δημιουργούμε μια πόλη εξωστρεφή και καινοτόμα, μια πόλη της επιχειρηματικότητας, μια πόλη ανθρώπινη, μια πόλη του πολιτισμού, έξυπνη, πράσινη, βιώσιμη, ανθεκτική.

Στις μεγάλες κρίσεις χρειαζόμαστε ενότητα και όχι διχασμό και fake news»