Οι πληγέντες κάτοικοι της πόλης των Φαρσάλων οι οικίες των οποίων έχουν υποστεί ζημιά από την κακοκαιρία «Daniel» και δεν έχει περάσει από τα σπίτια τους κλιμάκιο μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών για αυτοψία, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Φαρσάλων στο τηλέφωνο 2491350100.

«Διαδικασία Χορήγησης Οικονομικής Ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές»

Σε συνέχεια των πρόσφατων πλημμυρών που έπληξαν πολλούς Δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και τον Δήμο Φαρσάλων, από τη Γενική Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής διευκρινίζονται τα εξής:

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 33862/06.05.2019 (Β΄1699) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε υπ’ αρ. 31ΕΞ2023/11.08.2023 (Β' 5072) απόφαση, προβλέπεται η καταβολή στα πληττόμενα νοικοκυριά, σε συνεργασία με τους Δήμους, χρηματικών ποσών ενισχύσεων, ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών.

Κατ’ εξαίρεση, για την άμεση ανακούφιση και τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που έχουν πληγεί οι κατοικίες τους από τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, η διαδικασία για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή / και την αντικατάσταση οικοσκευής, καθώς και για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, δεν θα υλοποιηθεί μέσω χρηματοδότησης των Δήμων, σύμφωνα με την άνω απόφαση, αλλά κεντρικά και αυτοματοποιημένα, με τις δηλώσεις να υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Ειδικότερα, μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr θα χορηγηθούν τα παρακάτω:

• Ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία θα κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, θα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ.

• Ενίσχυση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, η οποία θα ανέρχεται στα εξακόσια (600) ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί. Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων θα διαμορφώνεται ως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία. Οι εν λόγω ενισχύσεις θα ισχύσουν και για δευτερεύουσες κατοικίες, περιοριζόμενες στο 50% των ποσών που καταβάλλονται για τις κύριες κατοικίες. Οι ανωτέρω ενισχύσεις θα καταβάλλονται μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά.

Παράλληλα, ισχύουν οι προβλέψεις της υπ’ αρ. 33862/06.05.2019 (Β΄1699) κοινής απόφασης όπως ισχύει για τις λοιπές αποζημιώσεις προς τα νοικοκυριά που επλήγησαν, μέσω επιχορήγησης των Δήμων, ως εξής:

• Η προσαύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των πρώτων βιοτικών αναγκών, για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

• Η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Για τις ενισχύσεις αυτές, ακολουθείται η διαδικασία της υπ’ αρ. 33862/06.05.2019 (Β΄1699) κοινής απόφασης όπως ισχύει.