Η Ιστορική Λαογραφική Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων και η Πόλη Που Μαθαίνει διοργανώνουν μια σειρά δράσεων με σκοπό να τιμήσουν τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 08/09/2022 στις 18:30 το απόγευμα με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για τη ζωή και αποκατάσταση των προσφύγων της συνοικίας Αβέρωφ στο Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης για τις Ευπαθείς Ομάδες Γαριτσίου 17, περιοχή Αβέρωφ.

Επιπλέον, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ποιητικό αφιέρωμα από τα μέλη της Ένωσης, με έργα που εμπνεύστηκαν από τα δραματικά γεγονότα εκείνης της εποχής στις 13/9/2022 με τίτλο ¨Η Ποίηση κυματίζει στην Ιωνία της καρδιάς μας¨, ενώ στις 20/9/2022 στις 19:00μμ ο Καθηγητής του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης μας ενημερώνει για τη Μικρασιατική Διατροφή

Η αφιέρωση μνήμης θα κορυφωθεί με επιμνημόσυνη δέηση που θα λάβει χώρα στον ιερό ναό Αναλήψεως στις 18/09, κορυφώνοντας το δράμα της απώλειας της Μικράς Ασίας. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η Μνήμη λειτουργεί λυτρωτικά, καθώς το ελληνικό άρωμα και ο πολιτισμός που έφεραν στις αποσκευές τους οι Έλληνες πρόσφυγες εξακολουθεί να ευωδιάζει και να δίνει καρπούς στο παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Η είσοδος στις δράσεις είναι δωρεάν ενώ για πληροφορίες και κλείσιμο ραντεβού και ξεναγήσεις σε σχολεία και ομάδες στο τηλέφωνο 2410680241υποψη κυρίας Δ. Παπαστεργιου.