Έτοιμος να κάνει το μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα και να ταξιδέψει στο διάστημα είναι ο Αδριανός Γολέμης.

Ο Έλληνας γιατρός, που έχει στο βιογραφικό του ταξίδια στην Ανταρκτική, έθεσε υποψηφιότητα για συμμετοχή σε ένα διαστημικό πρόγραμμα στη Σελήνη, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Μάλιστα, ανάμεσα σε 23.000 υποψηφίους, ο Γολέμης πέρασε στους «25» και πλέον περιμένει την επόμενη φάση για να εξασφαλίσει τη σπουδαία αυτή εμπειρία.

«Είναι ένα όνειρο να βρεθείς ο ίδιος στο διάστημα σε έλλειψη βαρύτητας και να συνεισφέρεις στην εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος. Από πολύ μικρό με κέρδισε ο χώρος του διαστήματος, το Ευγενίδειο ήταν χώρος που μου έδινε το παράδειγμα», λέει ο Έλληνας επιστήμονας, συμπληρώνοντας:

«Θυμάμαι ότι οι γονείς μου, μου πήραν μια εγκυκλοπαίδεια όταν ήμουν μικρός και ήταν μονίμως ανοιχτή στη σελίδα με το ηλιακό σύστημα. Στον Πλαταμώνα τα καλοκαίρια βλέπαμε τα πεφταστέρια και ήταν όνειρο σαν παιδί το ταξίδι στο διάστημα».

Γιατρός των αστροναυτών

Ο Γολέμης, που κατάγεται από τη Λάρισα, σπούδασε ιατρική και εργάζεται ως γιατρός αστροναυτών στην Κολωνία, σε πλατφόρμες εκτόξευσης ή προσθαλάσσωσης. Βρέθηκε για ένα χρόνο στην Ανταρκτική, επειδή η απομόνωση προσομοιάζει στις συνθήκες ζωής στο διάστημα.

Προκρίθηκε στην τελική 25άδα και το κριτήριο πλέον για την επιλογή είναι η οικονομική επένδυση της κάθε χώρας. Ποια χώρα δηλαδή θα συνεισφέρει περισσότερο σε πρόγραμμα έρευνας διαστήματος. «Ειδικά για τη δική μας χώρα θα είναι μοναδική ευκαιρία και ελπίζω να υπάρχει εθνική υποστήριξη», υποστήριξε.

Η επόμενη διαδικασία επιλογής αναμένεται σε 13 χρόνια.

Δείτε το βίντεο: 

mynews.gr