Επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Αναμένεται η υλοποίηση του μέτρου με Υπουργική Απόφαση στις επόμενες μέρες.

O πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ας αποφασίσουν τι θα κάνουν με το κόστος ζωοτροφών άμεσα γιατί το Νοέμβριο αν δεν δώσουν ενισχύσεις τότε δεν θα υπάρχουν πια κτηνοτρόφοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηνιατρικής Λάρισας, από αρχές του 2022 μέχρι σήμερα έχουν σφαχτεί 5.200 παραγωγικά ζώα. Μειώνονται τα κοπάδια σε όλη την χώρα. Όσοι προσπαθούν να πωλήσουν δεν βρίσκουν ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Ο καιρός δεν μας βοηθά και τα ζώα μένουν μέσα στα μαντριά. Στη Θεσσαλία δεν μπορούμε να βρούμε καλαμπόκι. Έφτασε 50 λεπτά το φύραμα και 40 λεπτά το καλαμπόκι. Εκτίμησή μου είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν θα κρατήσουν αμνοερίφια για το Πάσχα.

Όσον αφορά τα 43 εκατ. ευρώ που λένε ότι θα δώσουν είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να στηρίξουν την κτηνοτροφία. Από την πανδημία εδώ και 2 χρόνια ζητάμε να προχωρήσουν οι κυβερνώντες σε θεσμικές αλλαγές στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή ζωοτροφών στην χώρα. Τώρα ήρθε και ο πόλεμος και τα προβλήματα μεγάλωσαν. Αν δεν προχωρήσουμε τώρα σε αλλαγές στην παραγωγή τότε δεν θα το κάνουμε ποτέ». 

agrotypos.gr