Πρόταση για την ανάδειξη και αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τεμπών.

Την παρουσίαση επιμελήθηκε η εταιρεία  Α+ Α Κατσαρός και συνεργάτες η οποία αποτελείται από τους: Απόστολο Κατσαρό Αντώνη Κατσαρo, Έλενα Κονάκη, Νικολέτα Ζαφείρη.

Όπως σημείωσαν στην εισαγωγή της παρέμβασης τους, τόσο ο κ. Αγοραστός όσο και ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος  η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε αφιλοκερδώς, με στόχο να δημιουργηθούν δράσεις ήπιας παρέμβασης στην κοιλάδα, οι οποίες θα  αναδεικνύουν τον αρχαιολογικό, ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και  την  χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

 Επίσης τονίστηκε πως  η συγκεκριμένη πρόταση αντιμετωπίζει την κοιλάδα ως ένα ενιαίο θεματικό πάρκο με αρχή, ενδιάμεσο κόμβο και το τέλος.

Πρόκειται για  μια προσπάθεια κωδικοποίησης σκόρπιων σκέψεων και προτάσεων των φορέων της περιοχής η οποία θα αποτελέσει την βάση για μια ουσιαστική μελέτη.

Ο κ. Κολλάτος τόνισε πως με την ολοκλήρωση των σηράγγων, γίνεται προσπάθεια εύκολης πρόσβασης στη κοιλάδα ενώ σημείωσε πως είναι στα σκαριά ο ενδιάμεσος προαστιακός στην Ιτέα και ο ολοκληρωμένος κόμβος στο ύψος των διοδίων Πυργετού.

Από την μεριά των αρχιτεκτόνων  το λόγο πήρε ο Αντώνης Κατσαρός, παρουσιάζοντας την πρόταση για μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από επιτόπιες επισκέψεις αλλά και φωτογραφική τεκμηρίωση ώστε να οριστούν τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής.

Η γενική πρόταση όπως κωδικοποιήθηκε ξεκινάει από το γεγονός ότι η κοιλάδα των Τεμπών είναι ένα ενιαίο θεματικό πάρκο και ως τέτοιο πρέπει να αναδεχθεί. Το πάρκο θα συνδυάζει το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον ως ένα.

Ο βασικός κορμός της  πρότασης  εντάσσεται στην προσπάθεια οργάνωσης της περιήγησης για τους επισκέπτες, με βάση συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντός.

Περιλαμβάνει μια διαδρομή που ξεκινάει από τον παλιό σιδηροδρομικό της Ιτέας,  θα έχει ως ενδιάμεσο κόμβο την περιοχή της  Αγίας παρασκευής και θα τελειώνει στο οινοποιείο "Τσάνταλη"

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση με συγκεκριμένες παρεμβάσεις βάση της ολοκληρωμένης πρότασης που κατατέθηκε