Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014 η νέα ταινία "Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ" του Λαρισαίου σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα από την εταιρεία παραγωγής MELANCHOLY STAR , στους κινηματογράφους Τριανόν και Όνειρο (Ρέντη).

Η παρουσίαση θα συνδυαστεί με ένα ξεχωριστό live του B.D. FOXMOOR των ACTIVE MEMBER, ο οποίος θα παρουσιάσει το soundtrack της ταινίας.

Να σημειώσουμε πως τόσο ο Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας, όσο και ο πρωταγωνιστής της ταινίας Θεοδωρής Αλμπάνης είναι από την Λάρισα, όμως και οι δύο ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό παρουσιάζοντας εκπληκτικές δημιουργίες.

Ας δούμε όμως τι είναι ο "Χειμώνας"

Η ταινία παρουσιάζει την ζωή του Νίκου, ενός νέου και ρομαντικού συγγραφέα από την Ελλάδα, που ζει στο Λονδίνο ώσπου τον χτυπά η οικονομική κρίση. Ο ίδιος αποφασίζει να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, να βρει καταφύγιο στην ορεινή Σιάτιστα και στο παλιό και εγκαταλελειμμένο αρχοντικό του 16ου αιώνα, στο οποίο έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Το σπίτι όμως κουβαλάει μια κληρονομιά γεμάτη φήμες, προκαταλήψεις και μυστήριους θανάτους, στοιχειωμένο από τα φαντάσματα του παρελθόντος, που οδήγησαν και τον πατέρα του στην τρέλα.

Η ταινία μέσα από την εκκεντρική ζωή του ήρωα, μας ταξιδεύει στο παρελθόν μας συνοδεύει σε έναν περίπατο πλάι στον Τσάπλιν και τον Πόε, αλλά ταυτόχρονα μας «γειώνει» στην σύγχρονη Εγγλέζικη πραγματικότητα και την Ελληνική ιδιαιτερότητα. Ο φανταστικός κόσμος που σκιαγραφείται στην ταινία και ο οποίος βρίσκεται μόνο στο μυαλό του ήρωα, τυλίγει σαν ιστός ολόκληρο το στόρι, με την ρομαντική και βαθιά μελαγχολική ατμόσφαιρα να σκεπάζει τα πάντα.

Η χιουμοριστική πλευρά του ήρωα, θυμίζει ένα μεταμοντέρνο Τσάπλιν μόνο εξωτερικά. Το iphone, στο οποίο συχνά απαντά o Νίκος Γουναράς, οι πιστωτικές κάρτες, τα χρέη και τα τηλεφωνήματα της μαμάς από την Λάρισα, μετατρέπουν τον ήρωα σε ένα σύγχρονο εκκεντρικό φοιτητόπουλο, απογυμνώνοντας πλήρως το βάθος των αναζητήσεων του.

Έτσι η αναζήτηση της χαμένης και ταυτόχρονα συγκρουσιακής παιδικής ηλικίας δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, με τις απαντήσεις στα πολλά γιατί να χάνονται στο βάθος της μικροαστικής ζωής του ήρωα.

Ο ίδιος κυνηγημένος από τα φαντάσματα του παρελθόντος, κουβαλώντας τις οικογενειακές αμαρτίες επιλέγει την φυγή, την απομόνωση, και τελικά τη πτώση, μη μπορώντας να επιβιώσει στα στενά όρια της καθημερινότητας.

Ο Λαρισαίος σκηνοθέτης, χρησιμοποιώντας το ισχυρό του χαρτί ( τα ειδικά εφέ ) πέτυχε τον στόχο του, αφού κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον των σινεφίλ.

Η ταινία είναι γυρισμένη σε Ελλάδα και Αγγλία, με αρκετά χαμηλό budget, και αποτελεί ένα πρωτότυπο θρίλερ που αξίζει κάποιος να το δει για τρεις λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι η πρώτη ελληνική ταινία που χρησιμοποιεί εξαιρετικά ειδικά εφέ.

Ο δεύτερος λόγος είναι η υψηλού επιπέδου φωτογραφία που πραγματικά εντυπωσιάζει, ενώ ο τρίτος λόγος είναι ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της παραγωγής.

Πρόκειται για μια ταινία η οποία παλεύει και αυτή από την μεριά της στην άνιση μάχη με τα τέρατα της εμπορικής – κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Ηλίας Σκυλλάκος