Aυλαία αύριο για το 7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας με αφιέρωμα στον Κορεάτικο Κινηματογράφο και με την παρουσία του Πρέσβη νότιας Κορέας στην προβολή.

 Θα προβληθεί η ταινία bedeviled παραγωγής 2010  στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 17:30 και στις 19:30 θα ακολουθήσει η εκπληκτική ταινία παραγωγής 2005 « Η εκδίκηση μιας κυρίας».

  Είναι τιμή για το Φεστιβάλ η παρουσία του πρέσβη Κορέας ο οποίος φθάνει στην πόλη μας αύριο το μεσημέρι και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή. Στις 17:30 θα απευθύνει χαιρετισμό στο φεστιβάλ και θα παρακολουθήσει την προβολή της ταινίας. Το Σάββατο ο κ. πρέσβης θα παραστεί στην εκδήλωση για την έναρξη του Φεστιβάλ που θα γίνει στο Ξενοδοχείο Μετροπόλ στις 20:30 όπου και θα τον δεξιωθεί η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ και οι αρχές της πόλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ: Η ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Το νοτιοκορεατικό σινεμά τείνει να γίνει ένα από τα κυριότερα και σπουδαιότερα κινηματογραφικά κέντρα του κόσμου. Σημείο αναφοράς, οι «ταινίες εκδίκησης», στις οποίες, η ηθική της αυτοδικίας αποκτά συναρπαστικές και ανάρπαστες διαστάσεις. Οι Κορεάτες κινηματογραφιστές ακολουθούν τους κανόνες και τα στερεότυπα του είδους για να τα παραβούν, η εκδίκηση προσφέρει λύτρωση και η σινεματική ταύτιση των θεατών με τα θύματα που γίνονται θύτες, επιδιώκοντας να πάρουν το αίμα τους πίσω, οδηγεί την εθνική κινηματογραφία της Νότιας Κορέας στη δημιουργία μερικών αριστουργηματικών ταινιών. 

Η «ηθική της εκδίκησης», έτσι όπως περιγράφεται στις κορεάτικες παραγωγές προκύπτει ως μια διαλεκτική σχέση αίματος ανάμεσα στους ανθρώπους, που είτε εξαιτίας τυχαίων γεγονότων, είτε εξαιτίας μοιραίων περίπλοκων προσωπικών επιλογών, οδηγούνται να μισούν ένας τον άλλον θανάσιμα. Το αποτέλεσμα είναι οι Κορεατικές "ταινίες εκδίκησης" να προσφέρουν μία βίαιη τελετουργία, η οποία, ηχηρά ή σιωπηρά, γίνεται πλήρως αποδεκτή από τους θεατές. Αποτελούν, πλέον, ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος στο οποίο, η «ηθική της εκδίκησης» είναι απολαυστική ως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Πρόεδρος της Επιτροπής Κινηματογράφου του Διεθνούς Φεστιβάλ ARTFOOLS

Σκηνοθεσία: Chul-soo Jang

Σενάριο: Kwang-young Choi

Ηθοποιοί: Yeong-hie Seo, Seong-won Ji, Min-ho Hwang, Min Je

Χώρα παραγωγής: South Korea 

Υπόθεση:

Η Χάε-Γουόν είναι μια όμορφη ανύπαντρη 30άρα γυναίκα ή οποία εργάζεται σε τράπεζα στη Σεούλ. Είναι πολυάσχολη και γίνεται μάρτυρας σε υπόθεση απόπειρας δολοφονίας, ενώ ταυτόχρονα, τα πράγματα στη δουλειά της περιπλέκονται. Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, αναγκάζεται να πάει διακοπές στο νησί Μού-Ντό, ένα μικρό, υπανάπτυκτο νησί, που ζούσαν οι παππούδες της και που είχε μια φίλη την Μπόκ-Νάμ που ακόμη της γράφει και θέλει να την επισκεφτεί στη Σεούλ, παρά το ότι η Χάε-Γουόν ποτέ δεν της απαντάει. Όταν φτάνει στο νησί, η Χάε-Γουόν σοκάρεται καθώς βλέπει τους πάντες, να φέρονται στην Μπόκ-Νάμ σαν σκλάβα. Σαν την μοναδική νεαρή στο νησί, είναι παιχνιδάκι για τους άντρες και τζάμπα εργάτης για τις γριές. Αρρωστημένη από όλη την απάνθρωπη συμπεριφορά, η Μπόκ-Νάμ είχε προσπαθήσει να δραπετεύσει από το νησί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά πάντα αποτύγχανε. Ικετεύει τη Χάε-Γουόν να τη βοηθήσει να ξεφύγει, αλλά εκείνη παραμένει αδιάφορη, μη θέλοντας να εμπλακεί σε επικίνδυνες καταστάσεις. Όταν η Μποκ-Νάμ συνειδητοποιεί ότι ασελγούν στην κόρη της, προσπαθεί εκ νέου να φύγει από το νησί, μαζί με την κόρη της, η οποία σκοτώνεται σε ένα δυστύχημα κατά την προσπάθεια φυγής. Και όταν χάνει το μόνο πράγμα που την κρατούσε ζωντανή, εξαιτίας της απερισκεψίας της Χάε-Γουόν, η Μπόκ-Νάμ ξεκινάει την εκδίκηση...

• Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ- SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE (2005)

Σκηνοθεσία/ Σενάριο: ΤΣΑΝ ΓΟΥΚ ΠΑΡΚ

Πρωταγωνιστούν: ΛΙ ΓΕΟΝΓΚ ΑΪ , ΜΑΕ ΝΤΟΥ ΝΑ, ΤΣΟΪ ΜΙΝ ΣΙΚ

Διάρκεια: 112΄

Μόλις στα 19 της χρόνια η Τζα Λι Τζεουμ, θα καταλήξει στην φυλακή και για την απαγωγή και την δολοφονία ενός παιδιού, ενεργώντας για τον μυστηριώδη κύριο Μπα-εκ, ο οποίος την πρόδωσε. 13 χρόνια στη φυλακή είναι πάρα πολλά και θα προετοιμαστεί προσεκτικά, οργανώνοντας την εκδίκηση της. Όταν θα αφεθεί ελεύθερη θα εξαπολύσει μια αρρωστημένη και βίαιη επίθεση με στόχο τον Μπαεκ. Τα πράγματα όμως δεν θα είναι καθόλου απλά και ένα απίστευτα σατανικό παιχνίδι έχει στηθεί, με τους ανθρώπους να αποτελούν πιόνια σε μια δολοφονική σκακιέρα που δεν θα βγάλει κανένα κερδισμένο