Συνέντευξη στη «Βραδυνή της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο παραχώρησε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτή ο Λαρισαίος πολιτικός παρουσιάστηκε ενωτικός και δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιον θα στηρίξει στην εκλογική κούρσα, σημειώνοντας πως "το καλό της παράταξης είναι πάνω απ' όλους". 

Αναλυτικά όσα είπε:

1. Η διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού στην ΝΔ βρίσκεται σε εξέλιξη και ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι η ΝΔ θα βγει πιο δυνατή από μια τέτοια δοκιμασία  ή κινδυνεύει με διάσπαση;

Δύναμη της Νέας Δημοκρατίας είναι η ενότητα την οποία όλοι οφείλουμε να φυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση και τη δυναμική επανεκκίνηση της παράταξης είναι η ενότητα. Πιστεύω πάντως ότι η Ν.Δ. μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, αρκεί η εσωτερική προεκλογική συζήτηση να διεξαχθεί με αρχές αλληλοσεβασμού, χωρίς «κτυπήματα κάτω από τη ζώνη», αναδεικνύοντας τις προτάσεις των υποψηφίων για τη φυσιογνωμία της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. 

2. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καταλληλότερος από τους υποψηφίους για να ηγηθεί της ΝΔ;

Όλοι οι υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ έχουν σημαντικά προτερήματα. Και βεβαίως η διαδικασία έως τις εκλογές θα δώσει τη δυνατότητα να εκθέσουν το όραμά τους για την ΝΔ και τον τόπο. Γνωρίζω τα πρόσωπα και τις ικανότητές τους. Η επιλογή μου θα είναι πολιτική και όχι με βάση συμπάθειες. Πρωτίστως δικαιούνται οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να απαντήσουν στα ερωτήματα και τις αγωνίες της βάσης για την επόμενη μέρα της παράταξης. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή μου δεν σημαίνει βεβαίως ότι είμαι ενάντια σε όσους δεν επιλέξω. 

3.  Ο επόμενος αρχηγός της ιστορικής παράταξης της ΝΔ πρέπει να είναι ο κατάλληλος για να νικήσει τον κ. Τσίπρα η θα πρέπει να δώσει βαρύτητα πρώτα στην αναμόρφωση της  παράταξης.

Δυστυχώς, στην περίπτωσή μας οι καιροί ου μενετοί! Πρέπει να γίνουν και τα δύο. Πρέπει, από τη μια, η ΝΔ να ανασυγκροτηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να αποκτήσει και πάλι ερείσματα στη μεσαία τάξη, της οποίας ένα σημαντικό τμήμα μάς γύρισε την πλάτη τα τελευταία χρόνια, να εκπέμψει σαφές ιδεολογικό στίγμα. Και από την άλλη, πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κυβερνητικής πολιτικής, που προοιωνίζεται πολύ επώδυνη για τους πολίτες. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να κομπάζει τώρα για τη διαφορά με την οποία κέρδισε τις εκλογές. Όμως ξέρει ότι αυτό συνέβη προ των συνεπειών του μνημονίου του. Γι΄ αυτό η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη σύντομα, και για την διακυβέρνηση του τόπου. 

4. Στην κούρσα διαδοχής εκφράζονται όλες οι τάσεις της παράταξης . Υπάρχει πλεονασμός η πιστεύετε ότι κάποιοι ίσως δεν θα έπρεπε να μπουν  καν  στην διαδικασία  να θέσουν υποψηφιότητα.

Η ΝΔ από την ίδρυσή της εξέφραζε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών τάσεων από τις παρυφές της αριστεράς έως την άκρα δεξιά. Δεν έπαψε, όμως, ποτέ να είναι το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, φιλελεύθερο κόμμα στην Ελλάδα. Με σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης -που δεν νόθευε όμως τις βασικές της αρχές- πορεύθηκε για δεκαετίες. Όσο για τα πρόσωπα που είναι στην κούρσα της ηγεσίας θεωρώ ότι ο καθένας έχει «δικαίωμα στο όνειρο». Εξάλλου, όπως προβλέπεται, συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών. 

5. Επειδή τους ξέρετε και έχετε συνεργαστεί μαζί τους, θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για κάθε έναν από τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ;

Όπως σας είπα θεωρώ ότι όλοι έχουν ικανότητες. Ελπίζω ότι με τον αγώνα τους για την αρχηγία θα συνεισφέρουν στον εσωκομματικό διάλογο και ο καλύτερος, που θα είναι και αυτός που μπορεί να εξασφαλίσει και τη μέγιστη ενότητα της παράταξης και τη μέγιστη δυναμική προς την εξουσία, ας κερδίσει. 

6. Από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή ποιο είναι το συμπέρασμά σας; Προς τα που οδεύει  η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ;

Αν σας έλεγα ότι είμαι πιο αισιόδοξος δεν θα σας έλεγα την αλήθεια. Κατά αρχάς ο κ. Τσίπρας έδειξε να μην έχει αντιληφθεί το κακό που προκάλεσε με το επτάμηνο της πρώτης του διακυβέρνησης. Νομίζει ότι οι πολίτες στις εκλογές του είπαν «μπράβο και εις ανώτερα!». Κουβέντα για την ύφεση που θα συνεχιστεί και το ’16, την ανεργία που πήρε την ανηφόρα και πάλι, τις τράπεζες που τις βούλιαξε, για το κράτος που έγινε ο μεγαλύτερος μπαταξής, για τα κλειστά σχολεία. Πάει τώρα να εφαρμόσει το μνημόνιο που με τη δημιουργική ασάφεια πέτυχε, και που περιλαμβάνει φόρους και… για τον αέρα που αναπνέουμε. Και αυτό δεν του επιβλήθηκε. Το επέλεξε. Έτσι βέβαια ανάπτυξη δεν έρχεται ούτε τη Δευτέρα Παρουσία! Όσο για την κυβερνητική επάρκεια τι να πούμε; Τα είδαμε με την υπόθεση του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μπάχαλο. Γι΄ αυτό κρατάμε πολύ μικρό καλάθι για τις προοπτικές του νέου κυβερνητικού κύκλου ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. 

7. Επειδή είσθε γνώστης των αγροτικών θεμάτων, τι πρέπει να γίνει με την φορολογία των  αγροτών και τον τριπλασιασμό  των ασφαλιστικών εισφορών τους; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

 Ο φορολογικός τυφώνας που θα πλήξει τον αγροτικό κόσμο συνιστά μια ακόμη «επιτυχία» της κυβέρνησης Τσίπρα/Καμμένου. Πήγαν και έβαλαν την υπογραφή τους στην «θανατική» καταδίκη των αγροτών, χωρίς καν να καταλάβουν τι έκαναν. Και τώρα προσπαθούν να τα μπαλώσουν. Κάτι ψελλίζουν, κάτι υπόσχονται. Το πιστόλι όμως είναι στον κρόταφο. Όσα διορθωτικά υποτίθεται ότι θα φέρουν, για να απαλύνουν τις συνέπειες θα είναι παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του...  

8. Ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ απ΄ εδώ και πέρα  απέναντι στην κυβέρνηση και τα προαπαιτούμενα;

Εμείς και το καλοκαίρι, όταν ψηφίσαμε το «Μνημόνιο της Αριστεράς» στη Βουλή το ξεκαθαρίσαμε. Ψηφίσαμε μόνον τη σωτηρία της χώρας, την αποτροπή του GREXIT, που η κυβέρνηση ανεύθυνα μας έφερε στο παρά τρίχα. Στα μέτρα, όμως, δεν δώσαμε τη ψήφο μας. Και τώρα, όπου συμφωνούμε, όπου υπάρχουν μέτρα που βοηθούν την ανάπτυξη θα τα στηρίξουμε. Στα υπόλοιπα, όμως, ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε…

 9. Που πιστεύετε ότι πρέπει να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση την επομένη ημέρα  για να μπορέσει η χώρα και η οικονομία να αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. 

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει πρώτα να απαλλαχθεί από τις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, την παιδική ασθένεια του αριστερισμού που διακατέχει πολλά στελέχη της, ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αν δεν συμβεί αυτό η κακοδαιμονία στην οικονομία –όπου δεν θα έρχεται επενδυτής ούτε για καφέ-, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, θα συνεχιστεί. Και να το έχουμε καλά στο μυαλό μας. Το GREXIT, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα, δεν έχει φύγει τελείως από το κάδρο.