Την επιτυχημένη δράση «Διανυκτέρευση στα Μουσεία – Sleepover» διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών τα φετινά Χριστούγεννα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Χριστούγεννα στην πόλη: Κάθε μέρα γιορτή!”. 

Η διανυκτέρευση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στα Μουσεία: Διαχρονικό, Λαογραφικό και Κούκλας. 

Το «Sleepover», είναι μία από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τα μουσεία της πόλης, να πάρουν μέρος σε επιλεγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, βιώνοντας ταυτόχρονα μία σπάνια εμπειρία. 

Η διανυκτέρευση ξεκινάει στις 19:00 και θα ολοκληρώνεται στις 9:30 το πρωί της επόμενης ημέρας. 

Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι δωρεάν, ενώ θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν τηλεφωνικά στο 2410 614449 και ξεκινούν την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, μέχρι την εξάντληση των θέσεων. 

Αφού συμπληρωθούν οι συμμετοχές θα αναρτηθεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του δήμου www.larissa-dimos.gr υπεύθυνη δήλωση, την οποία οι γονείς θα προσκομίσουν στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο Μύλο του Παππά (Γεωργιάδου 53) μαζί με το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους, μέχρι τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. 

Θα φιλοξενηθούν 20 παιδιά σε κάθε Μουσείο, τα οποία έχουν γεννηθεί, για το Διαχρονικό Μουσείο τα έτη 2005 και 2006, για το Λαογραφικό Μουσείο  2004 – 2005 – 2006 και για το Μουσείο Κούκλας 2004 – 2005 – 2006.

Ο Δήμος Λαρισαίων προσφέρει βραδινό και πρωινό γεύμα, με τη χορηγία  της Δριστέλλας catering. Το γάλα για το πρωινό προσφέρει η ΘΕΣΓάλα. 

Επιπλέον, τη δράση υποστηρίζουν οι Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης.

Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους υπνόσακο, μαξιλάρι, φακό, άνετα ρούχα και ένα μπουκαλάκι νερό. Οι γονείς κατά την προσέλευση στα μουσεία, θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα.

Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, η εκπαιδευτική δράση έχει τίτλο "Κυνηγώντας κρυμμένα μυστικά στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας". Στα παιδιά θα μοιρασθούν γρίφοι, που οδηγούν σε εκθέματα του Μουσείου όλων των περιόδων. Θα υπάρχουν ειδικοί παιχνιδοχάρτες για να κατευθύνουν τα παιδιά μέσα στο μουσείο.

Στο Λαογραφικό Μουσείο, η διανυκτέρευση περιλαμβάνει εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, ζυμώματα, κουλουράκια και χριστουγεννιάτικα στολίδια, δραματοποίηση χριστουγεννιάτικης ιστορίας με καλικαντζαράκια με την εμψύχωση θεατρολόγου, στόλισμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, αφήγηση χριστουγεννιάτικης ιστορίας πριν τον ύπνο και ξύπνημα το πρωί της Κυριακής με παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Στο Μουσείο Κούκλας, θα ζωντανέψει η γνωστή χριστουγεννιάτικη ιστορία “Το Πνεύμα των Χριστουγέννων” του Κάρολου Ντίκενς, με πρωταγωνιστή τον τσιγκούνη και κακόψυχο Εμπενίζερ Σκρουτζ που το Πνεύμα των Χριστουγέννων μεταμορφώνει  στον πιο καλόκαρδο και συμπονετικό άνθρωπο. Η αξία της προσφοράς και της αγάπης σε μια ευχάριστη διαδραστική διασκευή του κλασικού παραμυθιού με μουσική, θεατρικό παιχνίδι, θέατρο σκιών και κουκλοθέατρο. Τα παιδιά θα παίξουν με τα δικά τους φαντασματάκια μαριονέτες, ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς του κουκλοθέατρου και του θεάτρου σκιών μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό με τη σκιά τους.