Το Διεθνές  Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Για το 2015 το θέμα του εορτασμού είναι:  «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές».   Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι η μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτή τη διαδικασία τα μουσεία πρέπει και μπορούν να  έχουν έναν καθοριστικό ρόλο. Έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές. Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας συμμετέχει και φέτος στον  εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τις εξής εκδηλώσεις: 

 Περιοδική έκθεση με θέμα: «Νεοελληνικά αργυρά… από τη Συλλογή Γουργιώτη και τις συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας». 

Η αργυροχοΐα με έργα κοσμικά και εκκλησιαστικά αποτελεί έναν από τους σημαντικόντερους κλάδους της νεοελληνικής λαϊκής τέχνης. Τα περισσότερα κοσμήματα  τα αποκτά η γυναίκα ως γαμήλια δώρα και έχουν μαγικό, φυλακτικό ή αποτροπαϊκό χαρακτήρα. Ο έντονος φυτικός διάκοσμος συμβολίζει την αιώνια δύναμη της φύσης και την αναπαραγωγή της νέας ζωής. Στην έκθεση παρουσιάζονται κοσμήματα που συμπληρώνουν ελληνικές παραδοσιακές γυναικείες και ανδρικές ενδυμασίες, εκκλησιαστικά αντικείμενα καθώς και στολισμένα αντικείμενα καθημερινού βίου. Βασικό υλικό κατασκευής τους είναι το ασήμι και είναι καμωμένα με ποικίλες τεχνικές κατασκευής.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο Λαογραφικό Μουσείο την Τρίτη στις 19 Μαΐου 2015 στις 20.00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά 6-12 χρόνων με τίτλο : «Κοσμήματα, στολίσματα, λογιών λογιών πλουμίδια». 

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης και στοχεύει στο να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τη μοναδικότητα και διαφορετικότητα των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων αποτελούν τα κοσμήματα. Θα τονιστεί η αισθητική και χρηστική αξία του νεοελληνικού κοσμήματος, οι συμβολισμοί του,  καθώς και οι βασικές τεχνικές κατασκευής του. Η προσέγγιση του θέματος θα είναι βιωματική, ενώ στο τέλος οι μικροί φίλοι του Μουσείου θα φύγουν με το δικό τους χειροποίητο κόσμημα  - έκπληξη.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 στις 11:00. 

Για δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 - 14:00 στο τηλ. 2410 239446

Είσοδος, περιήγηση στην  έκθεση - συμμετοχή ενηλίκων στο πρόγραμμα 3 ευρώ, δωρεάν για μαθητές-φοιτητές.

Την 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος στο Μουσείο θα  είναι ελεύθερη (8:00-20:00).