Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους συνδιοργανώνουν το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου το μεσημέρι μεγάλη αποκριάτικη εκδήλωση στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, ο Μ.Ε.Σ Αβέρωφ «ο Θετταλός», το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών (ΚΕ.Λ.Ε.) και ομάδα Μπουρανιτών του Δήμου Τυρνάβου.

Ειδική συμμετοχή του Συλλόγου Πάστρας «Το Παλαιόκαστρο» από την Κεφαλλονιά, ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισα και ο Σύλλογος Αργιθεατών Λάρισας βοηθούν στο οργανωτικό κομμάτι της εκδήλωσης.

Ομάδες καρναβαλιστών με τη μορφή μπουλουκιών συνοδευύομενοι από παραδοσιακά όργανα, χορεύοντας και τραγουδώντας θα περιδιαβούν στις κεντρικές οδούς της Λάρισας δημιουργώντας μια μοναδική αποκριάτικη ατμόσφαιρα, για να καταλήξουν σε ένα κοινό γλέντι στην Κεντρική πλατεία, όπου είναι καλεσμένοι όλοι οι Λαρισαίοι.

Το πρώτο μπουλούκι

Θα ξεκινήσει από τον Πολυχώρο Πολιτισμού “Χορίαμβος” (Χορίαμβος, Κεφαλλονιά, Αργιθεάτες) και μέσω της Κουμουνδούρου θα κατευθυνθεί στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου συνοδεία οργάνων θα τελέσει «Αποκριάτικο Γάμο» και θα χορέψει αποκριάτικους χορούς (χορός της νύφης, γαϊτανάκι, πιπέρι, κουκιά κ.α.). Από κει, θα κατευθυνθεί στην Κεντρική πλατεία, όπου οι καλεσμένοι Κεφαλλονίτες θα χορέψουν Καντρίλιες προς τιμήν του ζευγαριού. Θα ακολουθήσει η «απαγωγή της νύφης» και ο «φόνος» του γαμπρού, ο οποίος θα αναστηθεί μετά τα «χάδια» της νύφης, που μετά την απαγωγή της είναι ολίγον… έγκυος!… Η συνέχεια επί της πλατείας…

Το δεύτερο μπουλούκι

Θα ξεκινήσει από το ΚΕ.Λ.Ε με μέλη του συλλόγου που θα τραγουδούν θεσσαλικά αποκριάτικα τραγούδια στους δρόμους και θα χορεύουν, και μέσω των οδών Λορέντζου Μαβίλη, 28ης Οκτωβρίου και Κούμα θα καταλήξουν στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα χορέψουν αποκριάτικους χορούς από τη Μυτιλήνη, όπως ο Μαζωμένος, τα Κουκιά και ο Καρεκλάτος.

Αμέσως μετά, θα κατευθυνθούν στην Κεντρική πλατεία συνεχίζοντας με αποκριάτικους Ναξιώτικους χορούς, όπως ο Κοτσάτος, τα Τουμπάκια και η Βλάχα Νάξου.

Το τρίτο μπουλούκι

Το τρίτο μπουλούκι με μέλη των Συλλόγων Φιλιππούπολης και Αβέρωφ θα ξεκινήσει με γκάιντες, νταούλια, θρακιώτικα τραγούδια και χορούς απ’ την αρχή του πεζόδρομου της Βενιζέλου, θα περάσει μπροστά από το Αρχαίο θέατρο και δια μέσου των οδών Πανός και Ρούσβελτ θα κατευθυνθεί στην πλατεία Ταχυδρομείου, παρουσιάζοντας τον Ζωναράδικο, τη Χασαπιά, Μαντηλάτο και Μπαϊντούσκα. 

Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην Κεντρική πλατεία και με συνοδεία σατιρικών τραγουδιών και δίστιχων θα τελέσει το θρακιώτικο έθιμο του Μπέη, το όργωμα και τη σπορά της γης για να πάει καλά φέτος η σοδειά και τον σατιρικό χορό του ασκεριού.

Το τέταρτο μπουλούκι

Αποτελούμενο από Τυρναβίτες Μπουρανίτες θα ξεκινήσει από το ΤΕΕ και μέσω των οδών Καλλιθέας και Βενιζέλου με σκωπτικά τραγούδια, χορούς και δρώμενα θα περιδιαβούν το κέντρο της Λάρισας περιπαίζοντας τους Λαρισαίους.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 12.00 το μεσημέρι και θα κορυφωθούν στην Κεντρική πλατεία στις 14.00 με παρουσίαση των μπουλουκιών και κοινό γλέντι.