Απίστευτες διαστάσεις λαμβάνει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Κ», η απάτη με τις υπεξαιρέσεις χρημάτων του υπαλλήλου στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, η οποία ερευνάται από τις αρχές Ιουνίου.

Οι επιθεωρητές, που ήρθαν τότε στην πόλη και διενήργησαν τον σχετικό έλεγχο διασταυρώνοντας στοιχεία και λογαριασμούς, έμειναν άφωνοι όταν ολοκλήρωσαν την διαδικασία του ελέγχου στην έδρα του ΟΑΕΔ στην Αθήνα. Ο εν λόγω υπάλληλος, που φέρει μάλιστα βαθμό προϊσταμένου ενώ λέγεται ότι είναι απόφοιτος …Δημοτικού, είχε στήσει μια απίστευτη κομπίνα κλέβοντας το ταμείο του Οργανισμού.

Η έρευνα εξήντλησε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία σταματούν πάντως στο 2007, και ανακάλυψε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο τύπος έχει ροκανίσει συνολικό ποσό που φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ!!!

Ο εν λόγω προϊστάμενος, πασίγνωστος στις εκάστοτε διοικήσεις του οργανισμού και συνομιλητής των προέδρων καθότι συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, εκμεταλλεύτηκε με παροιμιώδη μεθοδολογία τα σοβαρά κενά στον εσωτερικό έλεγχο της υπηρεσίας. Ο ίδιος είχε επί πολλά έτη την αποκλειστική πρόσβαση στο ταμείο και στους χειρισμούς των λογαριασμών, χωρίς κανείς να τολμάει να τον κουνήσει, ενώ φρόντιζε να μην λείπει ποτέ από την υπηρεσία αποφεύγοντας να παίρνει ακόμη και… άδεια!

Οι συνάδελφοί του, στη Λάρισα, θυμούνται ότι κάποτε που χρειάστηκε να χειρουργηθεί μπήκε στο νοσοκομείο και βγήκε άρον άρον επιστρέφοντας στην υπηρεσία, αποφεύγοντας να κάνει χρήση της αναρρωτικής άδειας που δικαιούνταν!... 

Το σχετικό πόρισμα μαθαίνουμε ότι έχει ήδη συνταχθεί και θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά η ιστορία του «ποντικού» προϊσταμένου είναι χαρακτηριστική για την κατάντια του ελληνικού κράτους. Αναξιοκρατία, έλλειψη αξιολόγησης και σοβαρών ελέγχων, βασιλεύουν ακόμα χάριν της πελατείας των κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία.

Δυστυχώς αυτά πληρώνουμε…

Κώστας Τόλης