Στο πνεύμα Καλογιάννη το χθεσινοβραδινό συμπόσιο του Δήμου Λαρισαίων στο «Μύλο» για την υποψηφιότητα της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ατμόσφαιρα… Βιέννης στο χώρο, με πάνινα τραπεζομάντηλα και μαντήλια στα σερβίτσια, με τον καφέ να σερβίρεται σε λευκές κανάτες και να συνοδεύεται από μπισκότα και κρουασάν.

Στα μόνιτορ έπαιζαν Λαζόπουλος και άλλοι επιφανείς Λαρισαίοι, από την παρουσίαση της Αθήνας, ενώ ο δήμαρχος, ανοίγοντας τις εργασίες, έκανε λόγο για την Λάρισα των επόμενων δεκαπέντε ετών την οποία προετοιμάζουν από κοινού όλες οι δυνάμεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο η δημοτική αρχή.

Γκεστ της βραδιάς ο Αζέρος πρέσβης ο οποίος εξέπληξε με τα άψογα Ελληνικά του.Στους καλεσμένους μοιράστηκε μια σακούλα (πάνινη και αυτή) με έντυπο υλικό αλλά και ένα ωραία λεύκωμα με την ιστορία της πόλης το οποίο είχε πρόλογο του… δημάρχου Τζανακούλη. Είπαμε, ο Δήμος έχει συνέχεια…

Σε ότι αφορά την ουσία, δηλαδή την προσπάθεια για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Διεκδικούμε με αξιώσεις τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η διεκδίκηση του τίτλου δεν είναι μεγαλοϊδεατισμός, αλλά μια διαδικασία βαθιά δημοκρατική και αληθινή. Στόχος μας η ανάπτυξη της πόλης σε όλα τα επίπεδα και μια προσπάθεια να βρει η Λάρισα την πολιτιστική της ταυτότητα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

«Η Λάρισα είτε κερδίσει είτε όχι θα έχει βάλει το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια διαφύλαξης των ευρωπαϊκών κεκτημένων» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Εντυπωσιασμένος από την ιστορία, τη ζωντάνια και τη νεολαία της Λάρισας δήλωσε ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Rabman Mustafayen που επισκέφτηκε χθες για πρώτη φορά την πόλη, διερευνώντας τα περιθώρια συνεργασιών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Όπως σημείωσε το Αζερμπαϊτζάν επενδύει στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στην ανάπτυξη και παίζει τον ρόλο της πολιτιστικής γέφυρας με άλλες χώρες, κουλτούρες.

Τέλος ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Υποψηφιότητας της Λάρισας κ. Γιώργος Βουλγαράκης, αναφέρθηκε στη δουλειά που έχει γίνει στους τελευταίους έξι μήνες για να καταλήξει λέγοντας ότι η Λάρισα είτε πάρει τον τίτλο είτε όχι, δεν θα είναι πια η ίδια πόλη. «Το δυναμικό της έχει καταγραφεί, η εσωστρέφεια έχει σπάσει, η αρχή έγινε».