Σε πολιτικό «διαζύγιο» οδηγείται η σχέση της δικηγόρου και δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας στο Δήμο Λαρισαίων Άσπας Σουλούκου με την παράταξη του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη με το ψηφοδέλτιο της οποίας εκλέχτηκε στις περασμένες δημοτικές εκλογές.

Ο δήμαρχος, με επιστολή που απέστειλε στην κα Σουλούκου, προαναγγέλλει ουσιαστικά την διαγραφή της καθώς της καταλογίζει αυτονόμηση από τις αρχές της παράταξης και την καλεί να δώσει εξηγήσεις στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος, η οποία «ενόχλησε» την δημοτική αρχή και την οργάνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με την απόφασή της να ψηφίσει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα και ταυτόχρονα να παραιτηθεί από τη θέση της πρόεδρου και του μέλους της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, υποστηρίζει, με δική της επιστολή-απάντηση προς τον δήμαρχο, ότι «ο δικός της αξιακός κώδικας επιβάλει να λέει ελεύθερα τη γνώμη της και πως εξηγήσεις δίνει μόνο στους πολίτες…».

Οι δύο επιστολές έχουν ως εξής:

Ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης

«Αγαπητή κ. Σουλούκου,

Η γραπτή παραίτηση σας από τη θέση της πρόεδρου και του μέλους της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης, που  έλαβα προφανώς και γίνεται αποδεκτή. Όμως είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τους λόγους αυτής της αποδοχής. 

1. Χρησιμοποιήσατε την παραίτησή σας τις κρίσιμες ημέρες του δημοψηφίσματος, χωρίς μάλιστα να την γνωστοποιήσετε  ως οφείλατε σε μένα και τη Δημοτική ομάδα, προκειμένου κατά την άποψή σας να διατρανώσετε την πολιτική σας άποψη για το δημοψήφισμα. 

Πρέπει όμως να σας είναι γνωστό ότι και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και εγώ προσωπικά πήραμε θέση υπέρ του ΟΧΙ ή του ΝΑΙ, χωρίς να δημιουργήσουμε κανένα  πρόβλημα στη «Συμπαράταξη».

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν φορέας (στην προκειμένη περίπτωση η Δημοτική Αρχή και η Συμπαράταξη) σας εμπιστεύεται μια  θεσμική ιδιότητα, έχετε τουλάχιστον την υποχρέωση να ενημερώσετε για τις διαφωνίες σας - αν υπάρχουν τέτοιες – σε σχέση με την πολιτική λειτουργία του οργάνου  στο οποίο συμμετέχετε. Άλλως πρέπει να παραιτηθείτε για προσωπικούς λόγους. 

2. Η στάση σας στο Δημοτικό Συμβούλιο (αφού μάλιστα προϋπήρξε συζήτηση, πριν την έναρξή του, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος σας συνέστησε να κάνετε τις απαραίτητες διευκρινίσεις) καταδεικνύει πολιτική αυτονόμηση από τη Δημοτική Αρχή και τη Συμπαράταξη. 

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι γνωστές τόσο στην Εκτελεστική Επιτροπή όσο και στη δημοτική ομάδα. 

Ως άνθρωπος που αφιέρωσα τη ζωή μου στη συλλογική πολιτική δράση, όπου στην πορεία της συνάντησα άπειρες δυσκολίες έχω να τονίσω ότι πάνω απ΄ όλα βρίσκεται ένας αξιακός κώδικας που εσείς τον καταστρατηγήσατε. 

Τέλος, επειδή εσείς και εγώ γνωρίζουμε καλύτερα απ΄ τον καθένα ότι οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησή σας είναι άλλοι σας καλώ στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της  Δευτέρας 20 Ιουλίου, στις 9 μ.μ,  όπου μπορείτε να δώσετε εξηγήσεις για τη στάση σας αυτή. 

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αξιακός κώδικας της «Συμπαράταξης» είναι αδιαπραγμάτευτος. 

Απόστολος Καλογιάννης

Δήμαρχος Λαρισαίων

Η απάντηση της κυρίας Σουλούκου

«Αγαπητέ κ. Καλογιάννη,

Ακόμη και 15 ημέρες μετά την παραίτηση μου συνεχίζετε την απέλπιδα προσπάθεια αποδόμησής της, καθώς μετά τα ευφάνταστα σενάρια απόδοσής της σε δήθεν απόρριψή υποψηφιότητάς μου στον ΣΥΡΙΖΑ, σε δήθεν σκοτεινές συναντήσεις, σε δήθεν προσπάθεια να μου ανοίξει ο δρόμος στα κανάλια της Αθήνας (όπως δηλώσατε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου), τώρα διαρρέετε ότι οφείλεται σε δήθεν αξιώσεις μου για λήψη αξιωμάτων. Σας καταλαβαίνω η αμηχανία σας είναι τεράστια, αλλά αν γύρευα αξιώματα, θα παραιτούμουν από αυτά που ήδη είχα;;;;;  Οι πολίτες ας κρίνουν….

Σε απάντηση της από 14/7/2015 επιστολής σας, την οποία προαναγγείλατε με την γνωστή τακτική των διαρροών, σας επισημαίνω τα κάτωθι:

Η παραίτηση μου, ουδέποτε έγινε υπό την αίρεση της εγκρίσεώς σας. Άλλωστε κάθε παραίτηση, είναι πράξη μονομερής και απευθυντέα προς τον προϊστάμενο του εκάστοτε παραιτηθέντος  και έτσι δεν τίθεται θέμα αποδοχής της, όπως στρεβλά ισχυρίζεστε για να νομιμοποιήσετε το «δημοκρατικό» περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής σας και των αναφερόμενων εκεί ενεργειών σας περί δίωξής μου. 

Λυπάμαι κ. Καλογιάννη, γιατί κάποτε διατυμπανίζατε ότι είστε υπέρμαχος της ελευθερίας έκφρασης της γνώμης και σήμερα με απειλείτε με διαγραφή γιατί ΔΙΑΤΥΠΩΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ. 

Λυπάμαι κ. Καλογιάννη, γιατί ενώ στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο εισηγηθήκατε ΟΧΙ στον ΔΙΧΑΣΜΟ, ετούτες τις κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα, ΔΙΧΑΖΕΤΕ και δη την Συμπαράταξη μεταξύ όσων υποστηρίξαμε το ΝΑΙ και το ΟΧΙ στο κρίσιμο δημοψήφισμα. 

Με κατηγορείτε ότι καταστρατήγησα τον αξιακό σας κώδικα. Σε ποιον αξιακό κώδικα αναφέρεστε;; Σε αυτόν που σας υπαγορεύει κλήσεις σε απολογία και πειθαρχικές πολιτικές διώξεις για όσους διατυπώνουν ελεύθερα άποψη αντίθετη από εσάς ;;;!!!! Αυτή είναι η «δημοκρατία σας»;;;; 

Ο αξιακός σας κώδικας επιβάλλει να πράξετε το ίδιο και με τους άλλους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που είχαν επίσης το θάρρος να πάρουν δημόσια θέση υπέρ του ΝΑΙ;; 

Ο αξιακός σας κώδικας σας επιβάλει να μου ζητάτε να παραιτηθώ επικαλούμενη ανύπαρκτους (αλλά βολικούς για εσάς) προσωπικούς λόγους;;;; 

Λυπάμαι πολύ αν αυτός είναι ο αξιακός κώδικας του Δημάρχου της πόλης μας…..σίγουρα όμως δεν είναι της Συμπαράταξης, την οποία στήριξα και ανήκω.

Λέτε γενικόλογα ότι με την ξεκάθαρη στάση μου για το δημοψήφισμα δημιούργησα πρόβλημα στην Συμπαράταξη. Δεν ξέρω αν η δημόσια διατύπωση της γνώμης μου δημιούργησε σε ΕΣΑΣ προσωπικά πρόβλημα (άραγε τι πρόβλημα και σε ποιον;;;). Άλλα στην Συμπαράταξη πρόβλημα δημιουργούν οι δικές σας όψιμες πρακτικές περί απειλών διαγραφής  αντιφρονούντων. ΑΥΤΕΣ ΜΑΣ ΔΙΧΑΖΟΥΝ. Οι αγώνες και η συλλογικότητα που επικαλείστε ότι σας χαρακτηρίζουν, προϋποθέτουν ΕΝΟΤΗΤΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και όχι απειλές διαγραφής, πιστοποιητικά φρονημάτων ούτε φυσικά νουθεσίες προ του Δημοτικού συμβουλίου για φρόνιμη σιωπή. 

Θα σας στεναχωρήσω κ. Καλογιάννη, ο δημοκρατικός αξιακός μου κώδικας, μου επιβάλλει να λέω πάντα ελεύθερα την γνώμη μου και να την υποστηρίζω με κάθε δυνατό μέσο, όποια θυσία και αν αυτό προϋποθέτει. Και γι’ αυτό «εξηγήσεις» κ. Καλογιάννη οφείλω μόνο στους πολίτες……….. όπως και εσείς άλλωστε.

Με τιμή,

Άσπα Σωτ. Σουλούκου

Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λαρισαίων».