Με 5 απινιδωτές «θωρακίζεται» η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε, ενόψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς, στις 16 Οκτωβρίου. Για τη σημασία της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) μίλησε μεταξύ άλλων η κα Ελένη Πολύζου, Αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Τρικάλων και Διευθύντρια Σεμιναρίων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίδειξη παροχής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός, οι 5 απινιδωτές πρόκειται να τοποθετηθούν στα 5 κτίρια της Περιφέρειας, όπου θα εκπαιδευτεί το κοινό για να προσφέρει βοήθεια καθοριστική προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές. «Η ενημέρωση των πολιτών για την επανεκκίνηση καρδιάς είναι προϊόν ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης, Πανεπιστημίων και Ιατρικών Συλλόγων», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Γιώργος Τσίγκας.

«Ο θάνατος από καρδιακή ανακοπή μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη ενημέρωση και την άμεση δράση των πολιτών, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος του ΕΚΑΒ», τόνισε η κα Ελένη Πολύζου, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη την τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους καθώς και την καλύτερη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στην εκπαίδευση των πολιτών, «βάζοντας» την ΚΑΡΠΑ στα σχολεία. Ταυτόχρονα, κάλεσε όλους να μην φοβούνται τη διαδικασία: «Καθήκον όλων είναι να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή, κάνοντας ΚΑΡΠΑ δεν κάνουμε κάτι κακό, το μόνο κακό είναι να μην κάνουμε τίποτα».

Στη σημασία και την αναγκαιότητα της συνεργασίας των φορέων στη δεδομένη οικονομική συγκυρία αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης. Παράλληλα, αναφερόμενος στις δράσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος πάνω σε θέματα υγείας, επεσήμανε πως σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οδοντιατρικοί έλεγχοι στα σχολεία από αρμόδιο κλιμάκιο.

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν φορείς της Περιφέρειας, της Εκπαίδευσης, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και των Ιατρικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας, ενώ από όλους εκφράστηκε η ευχή να συνεχιστούν οι δράσεις ενημέρωσης, με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Περισσότερες πληροφορίες για την Επανεκκίνηση Καρδιάς:

www.restartheart.eu

#restartaheart

FACEBOOK.COM/RESTARTHEARTTHESSALIA