«Αυτά τα παιδιά, αξιαγάπητα μικρά διαβολάκια, είναι πάντα μια έκπληξη· από την πιο ευφάνταστη ζαβολιά μέχρι το αποτέλεσμα ενός αριστουργήματος σύγχρονης τέχνης. Μας βάζουν τα γυαλιά. Τι εξπρεσιονισμός τι σουρρεαλισμός, τι fauve …., κι ό,τι άλλο φανταστείς! Φτάνει να’ χουν έναν καθοδηγητή – δάσκαλο – ή και κανέναν – που να μην αφήνει δικιά του σφραγίδα· αρκεί μόνο ν’ αγγίζει με διάκριση  μια χορδή που θα δώσει ώθηση να λειτουργήσει, δίχως περιορισμό η φαντασία.»  

     Τα παραπάνω είναι ένα σχόλιο του ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση για την παιδική ζωγραφική, λόγια που βρίσκουν την εφαρμογή τους στο  Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα. 

     Το Ελεύθερο Εργαστήρι, με την πολύχρονη παρουσία του στην πόλη μας, αποτελεί πυρήνα εικαστικής μόρφωσης για τα παιδιά· στα τμήματά του δίνεται ιδιαίτερη φροντίδα στην αυθόρμητη και ελεύθερη έκφραση, μέσα από τις εικαστικές αναζητήσεις του προσωπικού κόσμου των παιδιών σε διάφορους θεματολογικούς προβληματισμούς  

     Το αποτέλεσμα αυτής της δημιουργικής προσπάθειας παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι στο αίθριο της Πινακοθήκης, όπου οι μικροί δημιουργοί, κλείνοντάς μας παιχνιδιάρικα το μάτι, μας επιτρέπουν για λίγο να  δούμε τον κόσμο τους.

   «Πινελομαζώματα… Χρωματοσκορπίσματα…» και φέτος λοιπόν στην Πινακοθήκη, μια έκθεση που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 έργα μαθητών του Εργαστηρίου, τόσο ζωγραφικά όσο και κεραμικά.

     Ο επισκέπτης, εξάλλου, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και έργα των εφήβων μαθητών του Εργαστηρίου, όπου εκεί η φαντασία παραχωρεί τη θέση της στον εθισμό και την άσκηση στην παρατήρηση, στην έρευνα και τον πειραματισμό, αναγκαία όχι μόνο για την καλλιτεχνική έκφραση αλλά και για την εξέλιξη των ατομικών αναζητήσεων των μαθητών.

    Το Ελεύθερο Εργαστήρι, πιστό στην παράδοσή του, οργανώνει εκθέσεις, με σημείο αναφοράς την πρωτοτυπία, τεκμηριώνοντας τη θέση του που θέλει το κάθε παιδί εικαστικά ανεπανάληπτο. Συνεχίζει, επίσης, να αποτελεί  για την πόλη μας, το χώρο εκείνο, που οργανώνει κάθε δημιουργική προσπάθεια όσων ασχολούνται με τις καλές τέχνες και αυτών που βρίσκουν ευχαρίστηση στην καλλιτεχνική δημιουργία.

     Η έκθεση θα διαρκέσει έως τέλη Αυγούστου..