Σε εθνικό πάρκο αναμένεται να ανακηρυχθεί σύντομα ο Όλυμπος ως αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας εν μέσω, κατά καιρούς, αντίξοων γραφειοκρατικών διαδικασιών και αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των νομών Λάρισας και Πιερίας.

Βάσει σχετικού σχεδίου προεδρικού διατάγματος, προβλέπεται αύξηση της συνολικής έκτασης της προστατευόμενης περιοχής στα 366.000 στρέμματα από τα οποία τα 191.000 ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και τα 175.000 στην Πιερία. Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία τεσσάρων ζωνών διαχείρισης με κλιμακούμενο καθεστώς προστασίας καθώς και ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων άσκησης των διάφορων δραστηριοτήτων.

Εντός του εθνικού πάρκου θα χαραχθούν οι εξής ζώνες: α) Περιοχή Απολύτου Προστασίας της Φύσης (Ζώνη α), στην οποία διαχειριστικός στόχος είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και η αποτελεσματική προστασία του, ώστε να ακολουθήσει τη φυσική του εξέλιξη χωρίς ανθρώπινες επεμβάσεις. β) Περιοχή Προστασίας της Φύσης (Ζώνη β). Στις πε- ριοχές αυτές επιτρέπεται να εκτελούνται ορισμένα έργα και εργασίες μικρής κλίμακας, να γίνονται έρευνες και να ασκούνται ήπιες δραστηριότητες, κυρίως παραδοσιακού χαρακτήρα, με τους όρους και περιορισμούς του παρόντος, όπως αυτοί θα εξειδικευθούν στο Σχέδιο Διαχείρισης της περιοχής και εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας. γ) Προστατευόμενο Τοπίο (Ζώνη γ), στην οποία διαχειριστικός στόχος είναι η διαφύλαξη της γεωλογικής, αισθητικής ή πολιτισμικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας σε συνάρτηση με τις ασκού- μενες παραδοσιακού χαρακτήρα δραστηριότητες των κατοίκων, με παράλληλη παροχή δυνατοτήτων οικοτουριστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. δ) Περιοχή Οικοανάπυξης (Ζώνη δ), στην οποία διαχειριστικός στόχος είναι η διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας σε συνάρτηση με περιβαλλοντικά φιλικές ασχολίες και παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων, με παράλληλη παροχή δυνατοτήτων, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Η ανακήρυξη του βουνού σε εθνικό πάρκο παρέχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης τόσο στον παραγωγικό όσο και στον τουριστικό τομέα με πιστοποίηση των επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιούνται σε αυτό.