Στις 3 & 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε από τον European Defence Agency και το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας, διημερίδα με αντικείμενο την επικοινωνιακή υποστήριξη της στρατιωτικής επιχείρησης EUFOR RCA στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ειδικότερα παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν οι επικοινωνιακές απαιτήσεις, η αρχιτεκτονική επικοινωνιών, η τοπολογία των επικοινωνιακών και πληροφοριακών δικτύων και τέλος η κρυπτασφάλιση τους, η οποία επετεύχθη με υψηλής τεχνολογίας κρυπτοσυσκευές του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο Λάρισας υποστηρίζεται δυναμικά από σταθερές, αξιόπιστες και ασφαλείς επικοινωνίες, οι οποίες ουδέποτε κατέρρευσαν καθόλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

Για την επικοινωνία του Στρατηγείου με το Bangui, αναπτύχθηκε δορυφορικό δίκτυο (VSAT), το οποίο λειτουργεί στην C δέσμη δορυφορικών συχνοτήτων, αμφίδρομης ζεύξης, υψηλής ταχύτητας. Λόγω των ειδικών συνθηκών σκέδασης της αφρικανικής ατμόσφαιρας, απαιτήθηκε ειδική διαμόρφωση του σήματος (Adaptive Coding & Modulation), ενώ μέσω VPN tunnelling, εγκαταστάθηκε κοινό επιχειρησιακό δίκτυο ανάμεσα στο Στρατηγείο της Λάρισας και το  Στρατηγείο της περιοχή επιχειρήσεων. 

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η EUFOR RCA είναι η 1η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ, στην οποία εφαρμόσθηκαν καινοτόμες τεχνικές και διαδικασίες κυβερνοάμυνας, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν πρόσφατα σε δύο συνέδρια που διοργάνωσε το Στρατηγείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του EUMS και του Κέντρου Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence). 

Ο εκπρόσωπος της EDA κος Jure Bauer, με την ολοκλήρωση των εργασιών του σεμιναρίου, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη στενή και εποικοδομητική  συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Στρατηγείο της Λάρισας και εξέφρασε την επιθυμία του για την περαιτέρω διεύρυνση αυτής.