Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια σπάνια, αλλά απειλητική για τη ζωή νόσος, κατά την οποία αυξάνεται η πίεση του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς τους πνεύμονες. Η προοδευτική εξέλιξη της νόσου οδηγεί προοδευτικά σε δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια. Η συχνότητα της ΠΑΥ στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 15-60 άτομα ανά εκατομμύριο. Παρόλο που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα οριστική ίαση για την ΠΑΥ, είναι διαθέσιμες νέες, καινοτόμες, ειδικές θεραπείες για τη νόσο, οι οποίες στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και της πρόγνωσης. 

Αυτά τα νέα επιστημονικά δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) αλλά και στοιχεία από την κλινική πρακτική στην Ελλάδα πρόκειται να παρουσιαστούν στην Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Νέοι Ορίζοντες στη Θεραπευτική Αντιμετώπιση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στη Λάρισα, και απευθύνεται αποκλειστικά σε Επιστήμονες Υγείας. 

Η Επιστημονική Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης και διοργανώνεται από τη φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Actelion. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των Επιστημόνων Υγείας για τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία της ΠΑΥ από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες με σημαντική κλινική εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση. 

Την Επιστημονική Εκδήλωση θα προεδρεύσουν ο Καρδιολόγος, Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ιωάννης Σκουλαρίγκης, και ο κ. Παθολόγος-Ρευματολόγος, Καθ. Παθολογίας – Ρευματολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Λάζαρος Σακκάς. 

Καταλυτικό ρόλο στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου παίζει η έγκαιρη διάγνωση, η οποία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 2 χρόνια. «Η ιδιοπαθής ΠΑΥ είναι η συχνότερη μορφή και η αιτιολογία της είναι άγνωστη. Εμφανίζεται 2-4 φορές συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες  ενώ  65% με 80% των ασθενών είναι γυναίκες. Το πιο συχνό σύμπτωμα της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης είναι η έντονη δύσπνοια, που εκδηλώνεται με την προσπάθεια. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα συμπτώματα της ΠΑΥ μπορούν να σχετίζονται με άλλα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα η διάγνωση της νόσου να καθυστερεί σημαντικά. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η συνεργασία ανάμεσα σε ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων και Κέντρων που εξειδικεύονται στη θεραπεία της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης, ώστε να εξασφαλίσουμε την έγκαιρη διάγνωση και κατά συνέπεια την έγκαιρη θεραπεία για τη βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καρδιολόγος, Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ιωάννης Σκουλαρίγκης. 

Σήμερα, η πρόοδος της επιστήμης έχει συμβάλλει στην ανακάλυψη σύγχρονων θεραπειών για την ΠΑΥ που αλλάζουν την καθημερινότητα των ασθενών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Η πιο καινοτόμος θεραπεία για την αντιμετώπιση της ΠΑΥ είναι η μακιτεντάνη, ένας νέος διπλός ανταγωνιστής των υποδοχέων της ενδοθηλίνης που ενδείκνυται είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο, για τη μακροχρόνια θεραπεία της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης σε ενήλικες ασθενείς με λειτουργικό στάδιο II έως III κατά ΠΟΥ. Η αποτελεσματικότητα της μακιτεντάνης αποτελεί σημαντική κλινική πρόοδο στη θεραπεία της ΠΑΥ, αφού έχει δείξει αποτελεσματικότητα  στο σχετιζόμενο με την ΠΑΥ σύνθετο καταληκτικό σημείο της νοσηρότητας/θνητότητας, και στις νοσηλείες. 

Μάλιστα, η μακιτεντάνη βραβεύθηκε ως το «Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση» στα τελευταία Prix Galien Greece 2015.

Κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Εκδήλωσης η κα. Ευτυχία Δεμερούτη, Καρδιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης στο Ωνασείο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα παρουσιάσει τα νεότερα  δεδομένα , όπως αυτά έχουν προκύψει από τη διεθνή μελέτη – ορόσημο SERAPHIN.  

Η παρακολούθηση της Επιστημονικής Εκδήλωσης είναι δωρεάν. Η είσοδος επιτρέπεται αποκλειστικά σε επιστήμονες υγείας και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.