Η επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν τα έργα στον Αχελώο για να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα πλημμυρών και καταστροφές, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα υδάτων κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, η προϊσταμένη της ΕΥΔΕ/ΟΣΥΕ κα. Ιουλία Καρυά και το στέλεχος της Περιφέρειας κα Αγγελική Βενέτη. Ο κ. Παπαγιανίδης βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλία, καθώς η ηγεσία του Υπουργείου ζήτησε λεπτομερή καταγραφή των ζημιών αλλά και της κατάστασης των έργων στον Αχελώο 

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε στη δυτική Θεσσαλία μια πλημμύρα δεκαπενταετίας. Σε ότι αφορά τον Αχελώο σταθήκαμε τυχεροί, καθώς το νερό έφτασε δυο μέτρα πριν την υπερπήδηση των φραγμάτων. Εάν δεν σταματούσε θα είχαμε τεράστιες καταστροφές, οι οποίες θα οφείλονταν στο ότι τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν.. Άρα, είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν τα έργα. Παράλληλα, χρειάζεται άμεσα να υπάρξει μια εργολαβία για την συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών εκεί, την φύλαξη των έργων του Αχελώου, στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα, διότι διαφορετικά θα υπάρξει λεηλασία των μηχανημάτων εκεί, αλλά το κυριότερο ενδεχόμενες μελλοντικές πλημμύρες». 

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη αφορούσε το φράγμα της Γυρτώνης. Ως γνωστό το φράγμα υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αυτή την στιγμή πρέπει να βρεθεί ο φορέας διαχείρισης του, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο ΤΟΕΒ Πηνειού. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο κωδικός χρηματοδότησης της λειτουργίας και φύλαξης του έργου. Έτσι για άλλη μια φορά και χωρίς η Περιφέρεια να έχει λάβει ούτε ένα ευρώ, καλείται να το συντηρήσει. Το φράγμα της Γυρτώνης αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί, καθώς υπάρχει πρόβλημα με την άδεια χρήσης νερού, και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να πάρει ρεύμα από τη ΔΕΗ. Για να γίνει αυτό πρέπει να πραγματοποιηθούν δοκιμές και να παραδοθεί οριστικά το έργο. Από την αιρετή Περιφέρεια έχουν γίνει παρεμβάσεις τόσο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την άδεια χρήσης νερού, αλλά και ως προς την ΔΕΗ, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Για ακόμη μια φορά, εμφανίζεται το πρόβλημα που αναφέρουμε εδώ και πολύ καιρό και αφορά στη λειτουργία αυτών των έργων, μετά την ολοκλήρωσή τους, διότι ναι μεν τα κατασκευάζει το Υπουργείο, αλλά μετά πρέπει να βρεθεί ο φορέας λειτουργίας. Ο φορέας λειτουργίας χρειάζεται χρήματα. Η πενιχρή, ελάχιστη χρηματοδότηση την οποία δίνουν στην Περιφέρεια είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη διαχείρισή τους από εμάς. Υπήρξε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό τον κ. Σπίρτζη και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πρόκειται να έχουμε συνάντηση με μια ατζέντα των έργων που χρήζουν παρέμβασης στη Θεσσαλία. 

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε και ακόμη ένα έργο, για το οποίο εγκρίθηκε τόσο η πίστωση όσο και το τεχνικό δελτίο και στο προσεχές διάστημα αναμένεται να βγει η δημοπρασία. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 8.300.000 ευρώ, για την προστασία των παρόχθιων εκτάσεων και τροφοδοσίας δικτύου ΤΟΕΒ με βαρύτητα από τον ρουφράκτη Γυρτώνης..

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες κατάντη του φράγματος της Γυρτώνης, δηλαδή μετά το φράγμα όπως κατευθύνονται τα νερά προς την θάλασσα. Ο λόγος της πλημμύρας άπτεται του στενέματος της κοίτης του Πηνειού και δεν οφείλεται στο φράγμα Γυρτώνης. Για το ζήτημα των πλημμυρών ο κ. Γ. Λαδόπουλος ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να πραγματοποιήσει την καταγραφή των ζημιών για να γίνουν κατόπιν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.