Συνέντευξη στο BHmagazino της Κυριακής έδωσε μια Λαρισαία δικηγόρος που ζει στο Τόκιο για τους Έλληνες που χτίζουν μια νέα ζωή στην Ιαπωνική πρωτεύουσα, μακριά από την ευρωπαϊκή κουλτούρα, το μεσογειακό κλίμα και τις ελληνικές δυσλειτουργίες.

Τόνισε: «Στην αρχή το πολιτισμικό σοκ ήταν τεράστιο. Όλα ήταν σαν να βρίσκομαι σε διαφορετικό πλανήτη. Βλέπουν τους Δυτικούς ως εξωτικές περιπτώσεις. Στην περίπτωσή μου συνέβαινε έντονα επειδή έχω ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια. Με έχουν σταματήσει στον δρόμο για φωτογραφίες. Και είναι λογικό να φαίνεσαι σαν τη μύγα μες στο γάλα σε μια τόσο ομοιογενή εθνοτικά πόλη όπως το Τόκιο».

Η 31χρονη Δήμητρα Μεσσήνη ζει στο Τόκιο από το Σεπτέμβριο του 2013 με αφορμή το μεταπτυχιακό της στα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα τη νομοθεσία που επηρεάζει τα δικαιώματα των ιερόδουλων. Η ειδίκευση του μεταπτυχιακού της της προσέφερε γνώσεις και για μια άλλη πτυχή της πόλης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Η πορνεία είναι παράνομη. Πρόκειται ωστόσο για μια βιομηχανία σε άνθηση, με πολλούς τομείς δραστηριότητας. Από ειδικά μαγαζιά που νοικιάζουν κοπέλες για να περπατήσεις χέρι χέρι στον δρόμο, μέχρι μαγαζιά που προσφέρουν ως υπηρεσία απλώς αγκαλιές. Και όλο αυτό είναι εξαιρετικά διαδεδομένο».

Άλλος κόσμος...