Τη μετονομασία των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια ή Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, καθώς ανήκουν στην ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση, ζητούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, στην πανελλήνια Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Λάρισα.

Οι πρόεδροι των τεχνολογικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, μεταξύ άλλων αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, έχοντας στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα στη λειτουργία τους, είναι πιεστικά. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έγιναν κατά τη Σύνοδο, αναφέρθηκε ότι πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των προέδρων των ΤΕΙ, με τον υπουργό Παιδείας, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία πάνω στα θέματα που έθεσαν, όπως το δικαίωμα των ΤΕΙ για αυτοδύναμα διδακτορικά, η χρηματοδότησή τους και η ενίσχυσή τους με εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τα ζητήματα αυτά να παραμένουν σε εκκρεμότητα ενόψει του επικείμενου πολυνομοσχεδίου, που θα αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το ζήτημα της μετονομασίας των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, ή Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, έθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Παν. Γούλας, υπενθυμίζοντας ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν σε «ενιαία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Ο κ. Γούλας ανέφερε σχετικά, πως σε μία Σύνοδο των προέδρων στην Αθήνα, ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Χασάπης, υποσχέθηκε πως κάποια Τμήματα των Τ.Ε.Ι. θα ενοποιηθούν με τα Πανεπιστήμια, και κάποια των οποίων τα γνωστικά αντικείμενα δεν υπάρχουν στα Πανεπιστήμια, ή «δεν θα ανταποκρίνονται στα κριτήρια» (τα οποία δεν ανέφερε) θα γίνουν ΙΕΚ. Όταν η Σύνοδος αντέδρασε σύσσωμη, οι κ.κ. Μπαλτάς και Χασάπης ανασκεύασαν, δηλώνοντας ότι θα γίνει απορρόφηση τμημάτων των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια και υποβιβασμός άλλων σε ΙΕΚ. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αντιτάχθηκε στην «πανεπιστημιοποίηση» που επαγγέλλεται το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό, «τα Ιδρύματά μας θα εξαφανισθούν ως δια μαγείας σε μία πενταετία». «Θεωρώ την έμμεση πρόταση του υπουργείου, παγίδα. Ενδιαφέρονται περισσότερο να ιδιοποιηθούν τις υποδομές μας και τα Campus των Ιδρυμάτων μας» ανέφερε ο κ. Γούλας και αντιπρότεινε την μετονομασία των ΤΕΙ, ή την ομοσπονδιοποίησή τους μετά από δική τους απόφαση, με στόχο την οικονομία και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους. Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό από την ΕΤΕ, ο κ. Γούλας επεσήμανε την ανάγκη να μπει το Δημόσιο εγγυητής για τη σύναψη των δανείων.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, ήταν το επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας (εισήγηση του προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου Ε. Γλαβά και παρεμβάσεις από τους προέδρους των ΤΕΙ Στεράς Ελλάδας και Πελοποννήσου κ.κ. Αναστασίου και Δημόπουλο), το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (από τους προέδρους των ΤΕΙ Αθηνών και Κρήτης κ.κ. Μπρατάκο και Καπετανάκη), ζητήματα του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των Τ.Ε.Ι. για το Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016 (από τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Μακεδονίας, Μ. Μαγούλια), οι κρατήσεις υπέρ του ΙΚΑ για όλους τους έκτακτους εκπαιδευτικούς αναδρομικά από το 2010 μέχρι και το 2014 (Α. Μωϋσιάδης). Επίσης, έγινε ενημέρωση από τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ Γ. Ιωαννίδη.

dikaiologitika.gr