Σε μία λιτή εκδήλωση στην αίθουσα "Όλυμπος 1" του Imperial της Λάρισας πολλοί απόφοιτοι λυκείων του Νομού με τη συνοδεία των γονέων τους άκουσαν με προσοχή την παρουσίαση του προγράμματος σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Αντιπροσωπεία της πρυτανείας του πανεπιστημίου βρέθηκε στη Λάρισα, έχοντας ταξιδέψει τις προηγούμενες ημέρες σε Μυτιλήνη και Βόλο για αντίστοιχες εκδηλώσεις, εισπράττοντας μεγάλο ενδιαφέρον από νέους και νέες που θέλουν να ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση στο πρώτο πανεπιστήμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δραστηριοποιείται με αυτή τη μορφή από το 2007, διαθέτοντας πέντε προπτυχιακές σχολές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. 

Περίπου 5.500 φοιτητές φοιτούν συνολικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκ των οποίων 1.300 είναι από την Ελλάδα. Το ποσοστό των Ελλήνων φοιτητών αυξάνεται κάθε χρόνο μάλιστα, με τους νέους και τις νέες να δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον εγγραφής στο αναγνωρισμένο από την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση Πανεπιστήμιο, το πτυχίο του οποίου είναι ισάξιο με εκείνο των ελληνικών ΑΕΙ, όπως δήλωσε στο kosmoslarissa.gr ο αντιπρύτανης του ΕΠΚ, Ανδρέας Μακρής

"Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στον μεγαλύτερο Διεθνή Πανεπιστημιακό Οργανισμό Laureate International Universities, ο οποίος αποτελείται από περισσότερα από 80 πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 29 χώρες της υφηλίου με σύνολο 1.000.000 φοιτητών.  Αυτή ακριβώς η εταιρική σχέση εξασφαλίζει μια άλλη διάσταση στην κινητικότητα των φοιτητών, μέσω διαφόρων προγραμμάτων ανταλλαγής", μας είπε ο κ. Μακρής, ο οποίος βρέθηκε για τρίτη φορά στη Λάρισα προκειμένου να παρουσιάσει στους ενδιαφερόμενους μαθητές το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου. 

Υπό την "ομπρέλα" του Laureate International Universities, στα οποία μάλιστα επίτιμος πρόεδρος είναι Μπιλ Κλίντον, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν έχει μειώσει την ποιότητα των σπουδών του ως απόρροια της οικονομικής κρίσης στη Μεγαλόνησο, παρέχοντας μάλιστα σε όλους τους φοιτητές του στέγαση και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν για τη διαμονή τους. Άλλωστε το Πανεπιστήμιο διαθέτει υπερσύγχρονο campus και πολυκατοικίες για τη στέγαση των φοιτητών, με τους Έλληνες να έχουν πάντα προτεραιότητα. Ακόμα, το ΕΠΚ παρέχει ισάξια πρόσβαση στα μαθήματα σε όλους τους φοιτητές που είναι άτομα με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

"Το πανεπιστήμιό μας αποτελεί σταθερά την πρώτη επιλογή των Ελλήνων που θέλουν να σπουδάσουν στην Κύπρο, επιτρέποντάς τους να σπουδάσουν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει ποιοτικά και όπως ακριβώς το οραματίζονται. Ήδη έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη κοινωνία Ελλήνων φοιτητών, στοιχείο που δείχνει πως το ΕΠΚ βαδίζει σε καλό σημείο", προσθέτει ο κ. Μακρής.

Ερωτηθείς γιατί ένας Έλληνας απόφοιτος να επιλέξει το ΕΠΚ αντί για κάποιο από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια των Βαλκανίων ή της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία προτιμά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων, ο κ. Μακρής εξηγεί πως "το γεγονός πως το Πανεπιστήμιο ανήκει σε έναν παγκόσμιο οργανισμό και όχι σε κάποιον ιδιώτη προσφέρει ασφάλεια και προγραμματισμό, διασφαλίζοντας την ποιότητα των μαθημάτων κάθε χρόνο. Τα περισσότερα μαθήματα διδάσκονται στα ελληνικά, γεγονός που επίσης είναι θετικό για τους Έλληνες ενδιαφερόμενους". 

Ακόμα, πολλοί είναι οι Έλληνες ακαδημαϊκοί και καθηγητές που συνεργάζονται σε μόνιμη βάση με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα ελληνικά ΑΕΙ, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Για μια γενική ενημέρωση για τη λειτουργία, τα προγράμματα, τις σπουδές και την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.euc.ac.cy ή να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά στο admit@euc.ac.cy ή στο τηλέφωνο 00357-22-713000.

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργούν 5 σχολές:

Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών 

Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Ιωάννη Γρηγορίου

Σχολή Θετικών Επιστημών

Σχολή Τεχνών και Επιστημών Αγωγής

Ιατρική Σχολή

Ακαδημαϊκή Αναγνώριση  από το ΔΟΑΤΑΠ

Σταθμός στην πορεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η έγκριση του από το ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και ομοταγές προς τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.  Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στη Κύπρο που εγκρίθηκε από το ΔΟΑΤΑΠ.  Όλοι οι τίτλοι σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου είναι ισότιμοι και αντίστοιχοι προς τους τίτλους των Ελληνικών ΑΕΙ, αφού τα προγράμματα καλύπτουν τις προϋποθέσεις των αντίστοιχων προγραμμάτων των Ελληνικών Πανεπιστήμιων.

ECTS Label 

Το πρώτο Πανεπιστήμιο από τα κρατικά και μη κρατικά Πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα και ένα εκ των 45 στην Ευρώπη που κατέκτησε το ECTS label. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης που απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας, μέσω αυτής της διαδικασίας τις άριστες επιδόσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου. Το ECTS είναι ένα φοιτητικό-κεντρικό σύστημα που αφορά τη συσσώρευση και μεταφορά πιστωτικών μονάδων, και στοχεύει στη διαφάνεια και επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων και των διαδικασιών μάθησης.

Τμήμα Νομικής

Το τμήμα Νομικής έχει καταστεί από τις δημοφιλέστερες επιλογές για τους σπουδαστές από την Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει πρόγραμμα Νομικής που ακολουθεί κατεύθυνση Ελληνικού Δικαίου. Το Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει επίσης υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και με το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με πρόσφατη διοικητική πράξη, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ, κρίθηκε ότι τα πτυχία του Νομικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι ισότιμα αλλά και αντίστοιχα, των πτυχίων των Νομικών  Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.   Αυτό σημαίνει,  άμεση και χωρίς εξετάσεις και άλλες διαδικασίες, εγγραφή των πτυχιούχων του Νομικού Τμήματος, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στα μητρώα των ασκούμενων δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας.

Ιατρική Σχολή

Η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα με προστιθέμενη επιστημονική  και κοινωνική αξία τόσο για την Κύπρο όσο και την ευρύτερη περιοχή.  Η οργάνωση και η λειτουργία της ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συνάδει απόλυτα με της Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με διεθνή πρότυπα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής είναι το αποτέλεσμα συνεργασιών με διακεκριμένους επιστήμονες και καθηγητές από την Κύπρο και το εξωτερικό.  Επιπρόσθετα, έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία της Laureate International Universities, του μεγαλύτερου δικτύου πανεπιστημίων στον κόσμο, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι μέλος.  Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το δίκτυο της Laureate International Universities διαθέτει 19 κέντρα αριστείας στην Ιατρική με παγκόσμιες διακρίσεις στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και κοινωνικό τομέα.

Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι εγκεκριμένη από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι αναγνωρισμένη από το ΔΟΑΤΑΠ.

Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου περιλαμβάνεται στο Διεθνή Ιατρικό Οδηγό της FAIMER (Foundation for the Advancement of International Medical Education and Research).

Η Σχολή έχει επίσης  βραβευτεί με δυο πρώτα βραβεία, μετά από διαγωνισμό, από την Crestron International Awards στις κατηγορίες Best Medical Solution και Best Education Installation.

Η Κλινική Άσκηση γίνεται σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία της Κύπρου, με την έγκριση του Υπουργείου Υγείας  της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ήδη συνάψει συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας για χρήση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας που έχει μετονομαστεί σε «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρνακας – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου»

Απόφοιτοι του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους σε οποιοδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε άλλα διεθνή συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Εξ Αποστάσεως (Distance Learning)

Η Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης προσφέρει πλήρως αναγνωρισμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης  σε τομείς, όπως Ψυχολογία, Εκπαίδευση, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Δημοσία Υγεία, Αγγλική Φιλολογία και άλλα.

Το διδακτικό προσωπικό που συνεργάζεται με τη Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης είναι μέλη ΔΕΠ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ή εξωτερικοί συνεργάτες, όλοι τους με σημαντική ερευνητική και διδακτική δραστηριότητα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και με εμπειρία και επιμόρφωση στην Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση και τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας σε δραστηριότητες διδασκαλίας και εκμάθησης.

Η φυσική παρουσία των φοιτητών είναι απαραίτητη μόνο στις τελικές (γραπτές) εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται κατά μέσο όρο ένα τριήμερο κάθε εξάμηνο (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή), ενώ, για τη διευκόλυνση των φοιτητών, θα προγραμματίζονται και προεραιτικές συμβουλευτικές συναντήσεις με τους διδάσκοντες.