«Η επιμονή του κ. Φίλη να απαλειφθεί το κεφάλαιο για τον “Παρευξείνιο Ελληνισμό κατά τον 19ο και 20ο αιώνα” από την εξεταστέα ύλη της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, ώστε οι μαθητές να μην μαθαίνουν για τη γενοκτονία των Ποντίων και εν γένει των Χριστιανών της Ανατολής δεν προκαλεί πλέον καμία εντύπωση. Η τοποθέτηση του κ. Λιάκου, ως επικεφαλής της επιτροπής για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, που μεταξύ άλλων αναφέρει ως “τζιχαντιστές” τους “μακεδονομάχους”, και οι δηλώσεις της αν. υπουργού κ. Αναγνωστοπούλου, ότι από τα ιστορικά βιβλία πρέπει να απαλειφθούν οι εθνικές αναφορές, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, πιστή στη “γραμμή Ρεπούση”, έχει βάλει στόχο να “αλλάξει τα φώτα” και στην Ιστορία μας». 

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την αρνητική απάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη στην επαναφορά στην εξεταστέα ύλη του βιβλίου Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου του σχετικού κεφαλαίου για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό.

Η «απάντηση» του κ. Φίλη στην αναφορά που είχε καταθέσει στη βουλή ο κ. Χαρακόπουλος είναι η εξής: 

«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας και σε επιστολή της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, την οποία κατέθεσε ως Αναφορά ο Βουλευτής Χαρακόπουλος σχετικά με αίτημα της εν λόγω Επιτροπής, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα: Η εξεταστέα-διδακτέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016 καθορίζεται με την με αρ. 96080/Δ2/17-6-2015 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄1186)».

Στην αναφορά του, ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής, είχε επισυνάψει ανάλογο αίτημα της  «Επιτροπής Ποντιακών Μελετών», τα μέλη της οποίας σημείωναν ότι αδυνατούσαν να κατανοήσουν την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, καθώς το σχετικό κεφάλαιο της Ιστορίας «διδασκόταν και εξεταζόταν στο πλαίσιο της προτεινόμενης ύλης μέχρι το σχολικό έτος 2014-2015. Το παράδοξο, μάλιστα, είναι πως ο αρμόδιος φορέας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής, κατέθεσε διαφορετική άποψη και, επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη ενότητα αντικαταστάθηκε στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη με τα κεφάλαια “Η Ελληνική Οικονομία μετά την Επανάσταση” και “Η Ελληνική Οικονομία κατά τον 19° αιώνα”, τριάντα σελίδων και πλέον, παρά το γεγονός ότι δηλώνεται επιδίωξη μείωσης της ύλης». Και κατέληγε πως η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, όπως και όλοι οι ποντιακοί φορείς, σε παγκόσμιο επίπεδο, ζητούν την «άμεση επανένταξη του συγκεκριμένου κεφαλαίου στην ύλη της Γ΄ Λυκείου, ώστε η Ιστορία του Έθνους μας να διδάσκεται αμερόληπτα και αντικειμενικά».