«Να επιτραπεί ο προληπτικός εμβολιασμός όλων των κοπαδιών βοοειδών στο σύνολο της χώρας, πριν εμφανιστεί το νόσημα, με τη λογική ότι αυτό αποτελεί ταχύτερη και οικονομικά πιο συμφέρουσα πρακτική, σε σχέση με τις ολικές σφαγές που απαιτούν αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου. 

Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός αναπτύσσει το θέμα που ετέθη από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων ΘΕΣ-ΓΑΛΑ κ. Θανάση Βακάλη στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελο Μειμαράκη κατά την επίσκεψή του στον πρότυπο συνεταιρισμό στη Λάρισα. Ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος κατά τη συνάντηση είχε δεσμευτεί να καταθέσει ερώτηση στη βουλή, τονίζει ότι «τον τελευταίο καιρό, το θέμα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους και δη τους ιδιοκτήτες βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι η επιζωοτία της οζώδους δερματίτιδας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του αρμόδιου Υπουργείου γνωρίζουν καλύτερα το θέμα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί και προτείνονται είναι συμβατά με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, η οποία φυσικά δεν μπορεί να αγνοηθεί».

«Ωστόσο» προσθέτει ο πρώην υπουργός «σε υπόμνημά του ο συνεταιρισμός των γαλακτοπαραγωγών αγελαδοτρόφων  ΘΕΣ-ΓΑΛΑ, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση φρέσκου γάλακτος στον καταναλωτή με καινοτόμες μεθόδους, υποστηρίζει πως οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να ζητήσουν από την ΕΕ την κατά περίπτωση εξαίρεση της χώρας μας από κάποια μέτρα που υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμόσει για τον περιορισμό της νόσου, βάση της κοινοτικής νομοθεσίας». 

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την απαγόρευση στις εξαγωγές γάλακτος και κρέατος  που επιβάλλεται μετά τον εμβολιασμό «θεωρούν ότι  αυτός δεν είναι λόγος απόρριψης του προληπτικού εμβολιασμού καθότι δεν υπάρχουν εξαγωγές από τη χώρα μας σε γάλα και κρέας. Επιπροσθέτως, θεωρούν ότι σε περίπτωση εμβολιασμού σε περιοχές εκτός ζώνης επιτήρησης της νόσου, θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί στη διακίνηση του γάλακτος και του κρέατος και η υποχρεωτική θερμική τους επεξεργασία εντός του νομού, καθώς η διακίνησή τους γίνεται ήδη με κλειστό κύκλωμα και η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».