Επείγουσες προσλήψεις 800 μονίμων και 700 επικουρικών γιατρών και 2.500 νοσηλευτών, ζητεί το υπουργείο Υγείας από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι θέσεις αφορούν άμεσες ανάγκες λειτουργίας κρίσιμων μονάδων στη νησιωτική Ελλάδα και 130 θέσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες παραμένουν κλειστές (επί συνόλου περίπου 500) λόγω έλλειψης νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού.

Τα κενά έχουν καταγραφεί από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας ανά νοσοκομείο και ιατρική ειδικότητα. Εντάσσονται στο σχέδιο επείγουσας παρέμβασης, που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό, κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό. Πρόκειται για μία «τολμηρή ουμανιστική μεταρρύθμιση», η οποία αποσκοπεί στο να δώσει ανάσα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία υφίστανται τις οδυνηρές επιπτώσεις της κρίσης και έχουν το ΕΣΥ ως μοναδικό καταφύγιο.

Η ομάδα στελεχών έχει καταγράψει περίπου 4.000 κενές θέσεις γιατρών, οι οποίες έχουν προκαλέσει κλείσιμο ή υπολειτουργία τμημάτων. Επείγουσα ή υπερεπείγουσα χαρακτηρίζεται η ανάγκη κάλυψης άνω των 300 θέσεων.

Όσον άφορα στη Θεσσαλία στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας έχουν καταγραφεί 40 κενά στον Βόλο 79 και ακολουθούν Τρίκαλα με 58 και Καρδίτσα με 21. Σύμφωνα όμως με την καταγραφή τα κενά στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας κατατάσσονται σε αυτά της επείγουσας κάλυψης. Συνολικά στη 5η υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας τα κενά ανέρχονται σε 353.