«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς στις εξετάσεις που έδωσε για τον αγροτικό κόσμο» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην «Εφ. Συν.». Αν εφαρμοστούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί με το Μνημόνιο θεωρεί ότι «η πρωτογενής παραγωγή θα υποστεί τεράστιο πλήγμα» και προσθέτει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να σώσει οτιδήποτε σώζεται.  

Κύριε Χαρακόπουλε, είμαστε εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές αλλά δεν υπάρχει η προσμονή της νίκης που υπήρχε παλαιότερα στις πολιτικές δυνάμεις και στους ψηφοφόρους. Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε εσείς;

Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις θα έχουμε ένα ντέρμπυ μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες αυτή τη φορά να μην επιλέξουν την αποχή, την ψήφο του «χαβαλέ», την ψήφο της «αγανάκτησης». Εδώ κρίνεται το μέλλον όλων μας. Σε όλη την προεκλογική διαδικασία εξπρές, σε πόλεις και χωριά, το μήνυμα αυτό επιδιώξαμε να διαδώσουμε: καμία ψήφος χαμένη. Τώρα στηρίζουμε την Νέα Δημοκρατία και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για να τραβήξουμε επιτέλους μπροστά. 

Τι θα κρίνει κατά την άποψή σας την εκλογική μάχη;

Αν η λογική και η ψυχραιμία θα κερδίσουν την οργή και την απογοήτευση. Το μάθημα από την επικράτηση της ολέθριας επτάμηνης συγκυβέρνησης ήταν για όλη την κοινωνία πολύ σκληρό. Οι εκλογές πραγματοποιούνται πάνω στα ερείπια που δημιούργησε η ανευθυνότητα αυτών που η οργή έφερε στην εξουσία.

Η απογοήτευση πάντως για την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ενθουσιασμός για την ΝΔ.

Δεν είναι έτσι. Αρκεί να δούμε σε ποια θέση ήταν η ΝΔ πριν από δύο μήνες. Αντιθέτως υπάρχει ενθουσιασμός, γιατί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει αποκατασταθεί η εσωκομματική ενότητα, οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι μας επιστρέφουν, ευρύτερα στρώματα βλέπουν στην ΝΔ την ελπίδα, ο συναινετικός μας λόγος βρίσκει παντού ευήκοα ώτα.

Τις τελευταίες ημέρες ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Τσίπρα. Πρόκειται για την προσπάθεια προεκλογικής συσπείρωσης ή υπάρχουν δύο κόσμοι που δεν πρόκειται να συγκλίνουν πολιτικά;

Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα που μέσω της τεχνητής πόλωσης προσπαθεί να μαζέψει το διαμελισμένο σώμα του κόμματός του. Επιχειρεί με παρωχημένες τακτικές να κρατήσει στο μαντρί όσους πειστούν από τα διχαστικά του κηρύγματα. Η χώρα όμως για να βγει από το σπιράλ της κρίσης χρειάζεται συναινετικές κυβερνητικές λύσεις. Και η ΝΔ σε αυτό στοχεύει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα επιδιώξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα είναι σαφές ότι δεν τον θέλει όπως δήλωσε ούτε για αντιπρόεδρο. Συνεπώς τι σχήμα θα μπορούσε να γίνει;

Αυτό θα το δούμε στην ώρα του. Η ΝΔ δεν έθεσε θέματα προσώπων. Τώρα προέχει η ετυμηγορία του λαού. 

Βλέπετε μία λύση οικουμενικού τύπου;

Ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε καθαρά για εθνική ομάδα διακυβέρνησης. Τι άλλο σημαίνει αυτό από μια κυβέρνηση άξιων, χωρίς δέσμευση για την κομματική ή μη προέλευσή τους; 

Στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί την συνεργασία, πως και για πόσο μπορεί να προχωρήσει μία κυβέρνηση με τόσο βαρύ πρόγραμμα και με την αντιπολίτευση να βρίσκεται απέναντι;

Αν ο κ. Τσίπρας, που φόρτωσε ένα βαρύ Μνημόνιο στους ώμους του ελληνικού λαού, προτιμήσει να… λακίσει θα είναι υπόλογος στον ελληνικό λαό. Από όσα λέει στους προεκλογικούς του λόγους φαίνεται ότι το γυρίζει πάλι στο… αντιμνημονιακό τσάμικο. Τα ψέματα όμως τελείωσαν. Εμείς, με ή χωρίς τον κ. Τσίπρα, είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μπροστά.

Στα θέματα του αγροτικού κόσμου, έχουμε προαναγγελίες κινητοποιήσεων σε πολλές περιοχές της χώρας. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης των μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο και πως; 

Ο αγροτικός κόσμος είναι δικαίως στα κάγκελα μετά τον Αρμαγεδδώνα που του έφερε πεσκέσι ο κ. Τσίπρας με το Μνημόνιό του. Αν ισχύσουν αυτά που έχει συμφωνήσει, η πρωτογενής παραγωγή θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Και θέλει μεγάλο θράσος να έρχεται στη Λάρισα ο κ. Τσίπρας και να επαίρεται για τα κατορθώματά του! Εμείς δεσμευόμαστε ότι η νέα κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θα σώσει οτιδήποτε σώζεται.

Έχετε μία  εξήγηση γιατί υπάρχει τόση  πίεση από τους εταίρους ακόμη και στον αγροτικό τομέα που γνωρίζουν και από τους δικούς τους αγρότες ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητος;

Οι εταίροι –και συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ- έχουν τα συμφέροντά τους. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των αγροτών μας. Και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εξετάσεις και απέτυχε παταγωδώς. 

Εκλέγεστε σε μία περιοχή κατά βάση αγροτική. Ποια είναι τα αιτήματα του κόσμου;

Να μην ισχύσει το κουστούμι φόρων που του έραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και να σταθεί το κράτος αρωγός στις προσπάθειές του για να κερδίζει τίμια και δημιουργικά το ψωμί του.  

Και όταν απαντάτε ότι δεν μπορείτε να δώσετε καμία υπόσχεση;

Ο καιρός των κούφιων και τελικά ανεκπλήρωτων υποσχέσεων τελείωσε με την καταστροφή που επέφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Τώρα για πολιτικούς και πολίτες είναι η ώρα του μέτρου. Για ένα δεσμευόμαστε: στηρίζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία  θα δημιουργήσουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Να γυρίσει ο χρόνος πίσω και να διορθωθούν τα λάθη δεν γίνεται, όμως έχετε  καταλήξει στα λάθη που έχουν φέρει την κατάσταση σε αυτό το άσχημο σημείο;

Το μεγαλύτερο λάθος είναι η υποχώρηση απέναντι στον λαϊκισμό, στην εμμονή στις πρακτικές του χθες που έφεραν τη χώρα στο γκρεμό. 

Ώρες-ώρες νομίζω ότι για πρώτη φορά και εσείς οι πολιτικοί που ζητάτε την ψήφο του κόσμου για να ασκήσετε εξουσία, την αποστρέφεστε έτσι όπως έχουν τα πράγματα.

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ο ρόλος του βουλευτή είναι πράγματι βαρύς. Και συχνά ερχόμαστε ενώπιος ενωπίω με επώδυνες επιλογές. θυμόσαστε ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχα παραιτηθεί από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού με αφορμή το γάλα. 

Γιατί λοιπόν θέλετε να γίνετε κυβέρνηση;

Όταν ασχολείσαι με τα κοινά γνωρίζεις τις ευθύνες που επωμίζεσαι. Ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς για την πατρίδα όπως σήμερα. Αν όλοι όσοι έχουν θετική πρόθεση προσφοράς αποχωρήσουν οι δυνάμεις του καιροσκοπισμού θα παίζουν μόνες τους με ό,τι αρνητικό σημαίνει αυτό για τη χώρα.