Η  Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σήμερα το πρωί με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και με αφορμή την έκδοση της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. για το αντίστοιχο θέμα. 

O Γιάννης Παντελίδης, μέλος του Τ. Γ. Λάρισας του ΚΚΕ ανέφερε ότι: «Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για το θέμα είναι μεγάλο. Είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας η μάχη ενάντια σ' όλα τα ναρκωτικά.

Το ΚΚΕ με ασυμβίβαστη λογική παλεύει, όπως λέει το σύνθημα του, για ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις.

Παλεύει γιατί πιστεύει ότι όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη ζωή τους, ακόμα και αν αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία.

Παλεύει γιατί θεωρεί ότι, και όσοι κάνουν χρήση έχουν θέση στην κοινωνία, αφού τους δοθεί η ευκαιρία και το θελήσουν ασφαλώς και οι ίδιοι να τελειώσουν με τον εφιάλτη, και να ενταχθούν γεροί και δυνατοί στο μέτωπο του αγώνα για μια άλλη, νέα κοινωνία, άλλη ζωή, άλλες ανθρώπινες σχέσεις, που θα προκύπτουν και από άλλες σχέσεις παραγωγής.

Έτσι λοιπόν είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε ακόμα και αυτούς που σήμερα είναι μέσα στο πρόβλημα, ότι η πάλη μας τους αφορά.

Ότι η μάχη κατά των ναρκωτικών δεν είναι μια μάχη που τη δίνει το ΚΚΕ για λογαριασμό τους, αλλά τους περιμένει όλους, γιατί η θέση του καθενός, είναι μοναδική και πολύτιμη, για τη νικηφόρα έκβαση αυτής της μάχης.

Κοιτάμε κάθε φορά τα νέα δεδομένα, και μελετάμε τα επόμενα βήματά μας. Την κατεύθυνση βέβαια την έχουμε χαραγμένη: Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά, κανένας συμβιβασμός για να ξεγελάσουμε τάχα το "θηρίο".

Το "θηρίο" αν δεν το κοιτάξεις στα μάτια, αν δεν το πολεμήσεις στα ίσια, έχασες! Και αυτό το "θηρίο" που λέγεται μάστιγα των ναρκωτικών, το θρέφει η ίδια η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αυτή δηλαδή που γεννάει την αδικία, τη φτώχεια, τη μιζέρια για τους πολλούς που παράγουν τον πλούτο, και τη χλιδή για λίγους που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων.

Σ' αυτό το έδαφος της ταξικής κοινωνίας, τα ναρκωτικά προκύπτουν, όχι σαν επιλογή ελεύθερων ανθρώπων, αλλά σαν τρόπος "φυγής" από μια θλιβερή και βάρβαρη πραγματικότητα.

Τα χρησιμοποιούν δε, όσοι θέλουν να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους, και σαν όπλο χειραγώγησης μιας μερίδας, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων.

τα στοιχεία των εκθέσεων επίσημων φορέων, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ 2014) στην Ελλάδα, και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και τη ναρκωεξάρτηση (EMGDDA 2015) στην Ευρώπη επισημαίνουν τον κίνδυνο από τη διάδοση της κάνναβης, ιδιαίτερα στον μαθητικό πληθυσμό.

Η επικράτησή της είναι 5πλάσια από όλα τα άλλα ναρκωτικά.

Αυξάνεται ο αριθμός οξέων περιστατικών χρήσης κάνναβης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της THC (βασική ουσία).

Όπου έχει επιτραπεί η χρήση κάνναβης, τα ποσοστά είναι έως και 5πλάσια από την Ελλάδα.

Η χρήση κάνναβης βλάπτει την υγεία, γεγονός που το τεκμηριώνουν πλέον επίσημες έρευνες.

Παρόλα αυτά, και ενώ θα περίμενε κανείς μ' αυτά και άλλα στοιχεία, ότι στην Ελλάδα θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη, το στοιχείο της έκθεσης του ΕΚΤΕΠΝ είναι συγκλονιστικό:

Τα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία ακουμπούν μόλις το 2% των μαθητών στην Α'βάθμια εκπαίδευση και το 6% των μαθητών στη Β'βάθμια.

Ενώ και με τη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά γίνεται "εκστρατεία" για νομιμοποίηση της κάνναβης, με διαφήμιση για το πόσο υγιεινή και χρήσιμη είναι!

Δεν θεωρούμε τυχαία τη στιγμή που ξεκινάει με νέα ορμή η προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών.

Πάντα θεωρούσαμε ότι έχει σχέση με τη νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας, των αιτιών που παράγουν την εξάρτηση και την αναπαράγουν.

Για να περάσει ο συμβιβασμός και η υποταγή, πρέπει να ναρκωθούν οι συνειδήσεις.

Ούτε θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι τα κέντρα πρόληψης παραμένουν στο ίδιο άθλιο θεσμικό καθεστώς. Η χρηματοδότηση έχει κοπεί στα στεγνά προγράμματα. Και πάλι ζει και βασιλεύει η υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, αλλά κυρίως οι ιδιώτες που πλουτίζουν (αν και παράνομα λειτουργούντες) από τον πόνο των ανθρώπων, και καραδοκούν για να μοιραστούν όλη την πίτα.

Πιστεύουμε ότι η νομιμοποίηση είναι η άλλη όψη του νομίσματος της καταστολής, όχι βέβαια της ουσίας (που οφείλει να γίνει) αλλά των χρηστών, και την οποία δεν αποδεχόμαστε.

Υπάρχει δρόμος για αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, να συζητήσουμε τα πάντα, αρκεί αυτά να μην είναι αντίθετα στη φύση του ίδιου του ανθρώπου, που η φυσική του στάση είναι να στέκεται όρθιος με το κεφάλι ψηλά, και όχι να σκύβει αδιάφορος, ηττημένος και αδύναμος.

Έχουμε κι εμείς την ευθύνη για νέους ανθρώπους, τα μέλη της ΚΝΕ.

Και είμαστε υπερήφανοι γιατί με καθαρό μυαλό αγωνίζονται στο πλάι μας για αυτή την ολόκληρη ζωή με δουλειά και δικαιώματα, παιδεία, υγεία, μόρφωση, δικαίωμα στον πολιτισμό και αθλητισμό, διακοπές, διασκέδαση.

Ζωή με αξιοπρέπεια, χωρίς φόβο, συναδελφωμένοι με όλους τους λαούς, αυτό είναι το σύνθημά μας και ο στόχος μας».

Ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ στη τοποθέτηση του είπε: «Η ΚΝΕ αυτές τις μέρες ξεδιπλώνει σειρά από πρωτοβουλίες που παίρνουν οι οργανώσεις της σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με σύνθημα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις»! Χαιρετίζουμε τους νέους δημιουργούς, τα μουσικά σχήματα, τις μαθητικές ομάδες που ετοίμασαν συλλογικές εργασίες πάνω στο θέμα, τους φορείς, τα σωματεία, συλλόγους πολιτιστικούς και αθλητικούς, το Ε.ΣΥ.Ν αλλά και τους ανθρώπους από τα στεγνά προγράμματα όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, τους συλλόγους οικογένειας που αυτές τις μέρες με πολύμορφες δραστηριότητες, στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς αξιοπρέπειας και αγώνα για την ζωή. Είναι αυτοί που δίνουν την μάχη με ψυχή και καρδιά καθημερινά για να φτάσει αυτό το μήνυμα παντού, για μην κλείσουν προγράμματα και δομές πρόληψης που συνειδητά εγκαταλείπονται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. 

Η αστική τάξη προβάλει σήμερα: 

Την Νομιμοποίηση, την καταστολή ουσιαστικά του χρήστη, τα υποκατάστατα, τον περιορισμό της βλάβης, τον διαχωρισμό μαλακών – σκληρών με επιστέγασμα το ολλανδικό μοντέλο. Ο αντίπαλος κατασκευάζει νέα ιδεολογήματα, νέα ψευτοδιλήμματα, νέες χίμαιρες και τα σερβίρει μαζί με δεκάδες νέες ουσίες. Ντύνονται με προοδευτικό - αριστερό μανδύα βαθιά αντιδραστικές θέσεις που οδηγούν στη νομιμοποίηση της χρήσης, στην ελεύθερη διακίνηση και στην "προσωπική" καλλιέργεια. 

Τι λέει η Ε.Ε.; 

Αθωώνει την τοξικομανία την αποσυνδέει από τα κοινωνικά της αίτια / Ακολουθεί και σε αυτόν τον τομέα πολιτική που να εξυπηρετεί τα μονοπώλια. Η βασική λογική είναι: «Δεν αντιμετωπίζεται η τοξικομανία, να δούμε πως θα την περιορίσουμε, θα την διαχειριστούμε». Θέλουν να δημιουργήσουν ένα περιθώριο ναρκωμένο αλλά όχι ενοχλητικό. 

Απάντησή μας, ο αγώνας για τη ζωή! Η θέληση των παιδιών που ζουν αυτόν τον γολγοθά να ξεφύγουν καθώς και τα στεγνά προγράμματα έχουν αποτελέσματα!

Για να δούμε τι λένε τα υπόλοιπα κόμματα στην Ελλάδα:

ΣΥΡΙΖΑ - Συμφωνεί με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ζητά πλήρη απελευθέρωση, ζητά να εφαρμόσει αντίστοιχους νόμους του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τα ναρκωφεστιβάλ, θέλει την συγχώνευση ΟΚΑΝΑ και στεγνών προγραμμάτων

ΝΔ – Δεν ψήφισε τον Κώδικα των Ναρκωτικών (2012) για την αποποινικοποίηση της χρήσης για να μην πάρει πολιτικό κόστος. Αλλά όσο ήταν κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες για την Ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, την ενίσχυση της υποκατάστασης. Προσπάθησε να κλείσει κέντρα πρόληψης – στεγνά προγράμματα. Προωθεί τους χώρους υγιούς χρήσης όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΕΛ – Βασική τους θέση η υποκατάσταση

ΠΟΤΑΜΙ – Στηρίζει: Απελευθέρωση, αποποινικοποίηση, αποκαλεί στερεότυπο του παρελθόντος την απαγόρευση χρήσης κάνναβης

Χ.Α. – Λέει ότι ο Τοξικομανής είναι άρρωστος και προτείνει την χορήγηση φαρμάκων  και υποκατάστατων από τα δημόσια νοσοκομεία /  Οι θέσεις τους αφορούν μόνο τους έλληνες τοξικομανείς, ρίχνοντας και σε αυτόν τον τομές το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Στηρίζει όλες τις διεθνείς από ευαγή ιδρύματα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Δεν λέει τίποτα για πρόληψη . Λέει ότι δεν είναι πρόβλημα γενικά το εμπόριο ναρκωτικών αλλά ποιος το κάνει…

Η τοξικομανία, η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο αποτέλεσμα του καπιταλισμού, της οικονομίας του, των αδιεξόδων που δημιουργεί στην νέα γενιά συνθλίβοντας το μέλλον της. 

Ξεκαθαρίζουμε: Δεν υπάρχουν «σκληρές» και «µαλακές» αιτίες, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΤΙΕΣ! Η νομιμοποίηση είναι η άλλη όψη της καταστολής! Αυτό δείχνουν τα δικά τους στοιχεία (ΟΗΕ, ΕΕ, κλπ)! Το καπιταλιστικό σύστημα που οργανώνει σήμερα μια διευρυμένη αγορά ναρκωτικών με αμύθητα κέρδη, δεν θα σταματήσει να το κάνει… Αν δεν το ανατρέψουμε. 

Το ΚΚΕ υποστηρίζει επιγραμματικά:

1. ΌΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, άρνηση του διαχωρισμού μαλακών – σκληρών. ΌΧΙ στα προγράμματα υποκατάστασης, που συντηρούν και δεν θεραπεύουν, η υποκατάσταση να αφορά ειδικές ομάδες π.χ. με χρόνια νοσήματα

2. Όχι στην αποποινικοποίηση της κάνναβης

3. Πολιτική μείωσης της ζήτησης και όχι μείωσης της βλάβης 

Διεκδικεί άμεσα μέτρα για ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ-ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ

Σημαίνει πρόταση ενός άλλου τρόπου ζωής με ενδιαφέροντα, αξίες, στόχους, συλλογικότητα, αξιοπρέπεια / Η πρόληψη δεν είναι μόνο ενημέρωση (όπως π.χ. γίνεται από τον ΟΚΑΝΑ, Δήμους κλπ, δεν φτάνει), αλλά ουσιαστική αντιμετώπιση παίρνοντας υπόψη τους βασικούς παράγοντες που επιδρούνε στην ζωή του νέου (οικογένεια, εκπαίδευση, ΜΜΕ, ελεύθερος χρόνος, επαγγελματική αποκατάσταση). Υπάρχει δρόμος για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Είναι η πάλη για την κοινωνία της πραγµατικής ελευθερίας, της ζωής µε δικαιώµατα, το σοσιαλισµό!»