«Η γύμνια της κυβέρνησης και η ανυπαρξία πολιτικής στο ευαίσθητο χώρο της υγείας αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα σε όλο της το μεγαλείο μέσω των αποκαλύψεων για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υγείας του Ν. Λάρισας. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση αν δεν μπορεί να δώσει λύσεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας είναι προτιμότερο, από το να περιμένει την πλήρη κατάρρευση του συστήματος, να παραδεχθεί την αδυναμία της να κυβερνήσει και να παραιτηθεί. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να εναποθέτει τις ελπίδες του σε θαύματα». Με τη δήλωση αυτή ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας συνόδευσε την κατάθεση ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό για την λειτουργία των Κέντρων Υγείας του Ν. Λάρισας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Κάθε ημέρα όλο και πληθαίνουν οι κραυγές απόγνωσης για την λειτουργική επάρκεια των Κέντρων Υγείας του Ν. Λάρισας. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι αλλά και απλοί πολίτες που χρειάστηκαν πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, διαπιστώνουν την διάλυσή τους.

Συγκεκριμένα, - σύμφωνα και με δημοσίευμα στον έντυπο τύπο (Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ” 20/1/2016) και την ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας Νομού Λάρισας - , παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού όπως παιδίατροι ή οδοντίατροι. Πολλά ακτινολογικά εργαστήρια δεν λειτουργούν, το νοσηλευτικό προσωπικό όπου υπάρχει δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, οι μαίες σπανίζουν. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στα όρια της ανθρώπινης αντοχής και αξιοπρέπειας με θυσίες κανονικών αδειών και ρεπό.

Στο ευαίσθητο θέμα της άμεσης ανταπόκρισης σε επείγοντα περιστατικά η κατάσταση έχει αφεθεί στο ΕΚΑΒ, το οποίο όμως έχει ήδη μεγάλο φόρτο περιστατικών και τα γνωστά προβλήματα. Αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές καθημερινά και οι πολίτες να αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια.

Η υποχρηματοδότηση όλων των δομών της υγείας παρά τις όποιες υποσχέσεις της κυβέρνησης συνεχίζεται, και έχει ως αποτέλεσμα, απλήρωτες εφημερίες του προσωπικού, σοβαρότατες ελλείψεις σε αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε συντηρήσεις και φύλαξη κτιρίων κλπ. 

Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στις 14/1/2016 η Διοίκηση του Γ.Ν Λάρισας με το 629/ 14-1-2016 έγγραφο της, ενημέρωσε τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ ότι διακόπτει την αποστολή και διανομή φιαλών οξυγόνου προς τρίτους από 1/1/2016, με ορατό πλέον τον κίνδυνο, σε λίγες ημέρες τα Κέντρα Υγείας να μην διαθέτουν ούτε οξυγόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία τους. Επίσης έληξε η σύμβαση της εταιρείας για την αποκομιδή των μολυσματικών αποβλήτων, με αυτά να παραμένουν στα Κέντρα Υγείας και να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Επειδή η κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω είναι αποκαρδιωτική, και τα Κέντρα Υγείας αποτελούν σημαντικότατο κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, της οποίας όλοι αναγνωρίζουμε την μέγιστη συμβολή στη διατήρηση της υγείας των πολιτών 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 

1. Σε ποιες κινήσεις θα προβείτε για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών ζητημάτων των Κέντρων Υγείας του Ν. Λάρισας, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία τους, για την θωράκιση της δημόσιας υγείας και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

2. Για ποιόν λόγο καθυστερούν ακόμη οι προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και όταν μάλιστα αυτές έχουν εγκριθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2014;