Με καταδίκες τεσσάρων ατόμων -από τα έξι συνολικά που κάθισαν στο εδώλιο- σε ποινές φυλάκισης τεσσάρων και πέντε μηνών, έκλεισε την Παρασκευή στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας, το ποινικό μέρος της υπόθεσης των αθρόων, πλην όμως ανύπαρκτων, εκτροφών αλόγων στον Λαρισινό κάμπο. 

Όλα έγιναν για τις επιδοτήσεις. Όπως κατέγραψε το kosmoslarissa.gr, το έτος 2008, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας και Φαρσάλων, υπέδειξαν σε αγρότες- μέλη τους, εκτάσεις του δημοσίου τις οποίες συμπεριέλαβαν στις καλλιεργητικές τους δηλώσεις για να λάβουν μεγαλύτερες κοινοτικές ενισχύσεις.

Επειδή όμως τα περισσότερα χωράφια ήταν χέρσα και τέτοια παρέμειναν, πολλοί, εκ των «τυχερών» επιδοτούμενων αγροτών, για να δικαιολογήσουν την χρήση τους ανέφεραν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι τα χρησιμοποίησαν για την εκτροφή αλόγων. Και αυτό γιατί τα άλογα δεν έχουν μητρώο καταγραφής όπως τα βοοειδή ή τα αιγοπρόβατα που φέρουν μέχρι και ενώτια στα αυτιά τους, εκτιμώντας ότι για τον λόγο αυτό δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν. Έλα όμως που ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαπίστωσε αίφνης να ξεπηδούν από το πουθενά περίπου 100 εκτροφείς αλόγων στο νομό Λάρισας!

Άρχισαν οι έλεγχοι, εντοπίστηκαν οι παραβάτες και καταλογίστηκαν πρόστιμα τα οποία παρακρατήθηκαν από τις επιδοτήσεις των επόμενων ετών. Ακολούθησαν δικαστήρια όπου σε πρώτο βαθμό παραπέμφθηκαν 29 άτομα, ενώ το ποινικό μέρος απέφυγαν όσοι είχαν επιδοτηθεί με λιγότερα από 6.000 ευρώ.

-«Οι Ενώσεις δεν πήραν χρήματα για τις εκτάσεις που υπέδειξαν», διευκρίνισε ο Στέλιος Ρίζος ως μέλος του Δ.Σ. της τότε λειτουργούσας ΕΑΣ Λάρισας.

-«Γιατί έγιναν όλα αυτά;» ρωτήθηκε από το δικαστήριο. 

-«Για να μην χάσει η χώρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις εκείνης της χρονιάς», ήταν η απάντηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε άτυπη κάλυψη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με άλλα λόγια, πράγματα μάλλον συνηθισμένα στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας, τότε που το πελατειακό κομματικό σύστημα κυριαρχούσε απολύτως. Άλλωστε ο Θανάσης Κοκκινούλης, ως πρόεδρος της τοπικής Ένωσης, μεσουρανούσε στον Θεσσαλικό κάμπο και ούτε καν ο υπουργός Γεωργίας διανοούνταν να τον στεναχωρήσει…

Κ.Τ.