Οι δημοσιογράφοι Μαρίνα Αποστολοπούλου και Γιώργος Μακρής συγκαταλέγονται μεταξύ των εννέα εργαζομένων της εφημερίδας «Ελευθερία» που οδηγούνται σε διαθεσιμότητα και προκάλεσαν τις εύλογες αντιδράσεις της οικείας Ένωσης Συντακτών και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Είναι οδυνηρό να χάνει κανείς την δουλειά του- αυτή είναι η μία πλευρά του δράματος. Η άλλη έχει να κάνει με τα αίτια που, εν προκειμένω, δεν σχετίζονται, υποθέτουμε, με την αδιαμφισβήτητη ποιότητα εργαζομένων όπως οι παραπάνω δύο, αλλά με την εξίσου οδυνηρή υποχρέωση μιας επιχείρησης να περικόψει θέσεις εργασίας.

Είναι πιο απλά τα πράγματα στην λειτουργία της αγοράς από όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν οι συνδικαλιστές. Όταν οι επιχειρήσεις έχουν δουλειά σπεύδουν να προσλάβουν κόσμο και να δώσουν καλύτερες αμοιβές στους υπάρχοντες, αλλά όταν τις χτυπάει η οικονομική κρίση οι περικοπές των εξόδων, που σημαίνουν και απολύσεις, είναι αναπόφευκτες για την επιβίωσή τους.

Άλλωστε και οι εφημερίδες είναι επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα τα οποία, δυστυχώς για μας, δεν είναι το ίδιο ελκυστικά όσο ήταν κάποτε.

Επομένως οι ιθύνοντες της εν λόγω επιχείρησης θα ήταν όχι απλά υπόλογοι, αλλά μοιραίοι, αν παρακολουθούσαν απαθείς το σκάφος να θαλασσοδέρνεται. Πόσω μάλλον όταν η «Ελευθερία» είναι μεγάλο καράβι και παλιό σκαρί, από εκείνα όμως που στην φουρτούνα ένα μεγάλο κύμα μπορεί να τα κόψει στη μέση…

*Στη φωτογραφία η πορεία του ΠΑΜΕ χθες έξω από τα γραφεία της εφημερίδας.

Κ.Τ.