Το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο (ΠΨΚ) του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Αντιμετώπιση της προβληματικής χρήσης αλκοόλ», την Δευτέρα 29 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της Θεραπευτικής Κοινότητας.

Το ΚΕΘΕΑ έχει αναπτύξει την τελευταία διετία σε όλη την Ελλάδα, υπηρεσίες για άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης παράνομων ουσιών, αλκοόλ ή άλλες μορφές εξάρτησης ταυτόχρονα με προβλήματα ψυχικής υγείας (διπλή διάγνωση). Τα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα υλοποιούνται στο πλαίσιο ΕΣΠΑ (Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»).

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, προκειμένου να ενημερωθούν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές, οι υπηρεσίες και η ευρύτερη κοινότητα για την πορεία του Πολυδύναμου Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου. Απώτερος στόχος, η αναβάθμιση και διεύρυνση των υπηρεσιών του.

Στο ΠΨΚ μπορούν να απευθύνονται:

Άτομα που η χρήση αλκοόλ αυξάνει τις βλαβερές συνέπειες στους ίδιους ή σε τρίτους

Συστηματικοί χρήστες που εκθέτουν σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική τους υγεία

Εξαρτημένα άτομα

Συγγενείς και σημαντικά πρόσωπα στη ζωή των ατόμων με τα παραπάνω προβλήματα.

Το Κέντρο προσφέρει εξειδικευμένη υποστήριξη των ατόμων, ολιστική θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστευτικότητας. Πραγματοποιούνται ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, οικογενειακές συνεδρίες, παρακολούθηση και πρόληψη θεμάτων υγείας, διασύνδεση με δομές πρόνοιας, εκπαίδευσης, παραπομπές, πρόληψη της υποτροπής.

Από την έναρξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2013, μέχρι σήμερα, το ΠΨΚ έχει υποστηρίξει συνολικά 244 άτομα. Αναλυτικά:

·οι 48 αντιμετώπιζαν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και πρόβλημα ψυχικής υγείας (πρόβλημα «διπλής διάγνωσης»), ή έχριζαν ψυχιατρικής παρακολούθησης

·οι 73 πρόβλημα εξάρτησης από το αλκοόλ

·προσήλθαν επίσης 123 άτομα που αποτελούσαν συγγενείς (κυρίως γονείς ή σύζυγοι) ατόμων με τα παραπάνω προβλήματα. Οι τελευταίοι υποστηρίχθηκαν προκειμένου να διαχειριστούν το πρόβλημα εξάρτησης στην οικογένεια.

Βασικοί Στόχοι του Κέντρου είναι:

·Περιορισμός ή πλήρης αποχή από το αλκοόλ

·Εκτίμηση των προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας και παραπομπή σε αντίστοιχες υπηρεσίες εφόσον χρειαστεί.

·Αποχή από βίαιη ή παραβατική συμπεριφορά.

·Αποκατάσταση των οικογενειακών σχέσεων.

·Δημιουργική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου.

·Πρόληψη της υποτροπής.

·Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από τις «νόμιμες» εξαρτήσεις.

¨Όπως σε όλες τις Μονάδες του ΚΕΘΕΑ, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν σε ανθρώπους που προσέρχονται οικειοθελώς και η ανταπόκριση στα αιτήματα για υποστήριξη είναι άμεση, χωρίς λίστα αναμονής

Το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο λειτουργεί στην Κύπρου 103, οι συναντήσεις ορίζονται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2410254597, από τις 8πμ μέχρι τις 4μμ καθημερινά.