Τη δυνατότητα απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τη χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται ως μισθωτοί, δίνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε πρώην ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην απάντηση που έδωσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πρώην ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν εκκρεμότητες με τον ΟΑΕΕ, δεν έχουν μπει σε ρύθμιση και ενώ έχουν ασφαλιστική ικανότητα, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ δεν τους εξέδιδαν βιβλιάριο, σημειώνεται:

«Σύμφωνα με το άρθρο 6 της αρ πρωτ 35/1385/1999 ΥΑ, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα στους ασφαλισμένους του κλάδου υγείας του ΟΑΕΕ, που έχουν εξοφλήσει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές πάσης φύσεως (εγγραφής, σύνταξης, υγείας) της τελευταίας τριετίας ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλόμενες εισφορές και τηρείται η ρύθμιση. Επίσης, σε περίπτωση που διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, έχουν δικαίωμα περίθαλψης για ένα (1) έτος από τη διακοπή, εφόσον έχουν καταβάλλει όλες τις προηγούμενες εισφορές.

Στην περίπτωση που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και εργάζονται ως μισθωτοί, προκειμένου να ασφαλιστούν για παροχές περίθαλψης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επειδή έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, δεν χορηγούν βεβαίωση διαγραφής για παροχές υγειονομικής περίθαλψης (άρθρο 10 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Λειτουργίας του ΟΑΕΕ, ΦΕΚ 1397Β/2006), αλλά εκδίδουν απαντητικό έγγραφο σε αίτηση του ασφαλισμένους στο οποία περιγράφεται η ασφαλιστική του κατάσταση και αναφέρεται επακριβώς ο λόγος για τον οποίο δεν δύναται να του χορηγηθεί η συγκεκριμένη βεβαίωση, αναφέροντας ότι δεν δικαιούται παροχές ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ, λόγω οφειλών. Με την προσκόμιση του ανωτέρω εγγράφου, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει να τους αποδίδει ασφαλιστική ικανότητα και να τους χορηγεί βιβλιάριο ασθενείας και ήδη ως Υπουργείο έχουμε δώσει σ’ αυτό τις σχετικές κατευθύνσεις».

Την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές Σ. Βαρδάκης, Ι. Γαϊτάνη, Η. Διώτη, Χρ. Καραγιαννίδης, Στ. Λεουτσάκος, Αλ. Μεϊκόπουλος, Κ. Μπάρκας, Μπ. Σκουφά, Γ. Σταθάς, Ελ. Σωτηρίου και Δ. Χαραλαμπίδου.