Σε απολογισμό για το 2014 προχώρησε η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.Μεταξύ άλλων όπως τονίστηκε δεν έκλεισε κανένα νοσοκομείο και δεν απολύθηκε κανένας ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 64%.

Σε ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Δαπάνες Νοσοκομείων Θεσσαλίας &Στερεάς Ελλάδας:

            Κατά τα έτη προ κρίσης: 300 εκατ. ευρώ.

           Έτος 2014: 126  εκατ. ευρώ.

Μείωση 134 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση 64%!

Το παραπάνω αποτέλεσμα κατέστη δυνατό, χάριν ενός ορθολογικού προγραμματισμού αλλά και από την μείωση τιμών που σημειώθηκαν στην προμήθεια μιας σειράς υλικών που χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα Νοσοκομεία ευθύνης της 5ης ΥΠΕ έχουν το χαμηλότερο μέσο κόστος ανά ασθενή και το συντομότερο μέσο χρόνο νοσηλείας ανά ασθενή. Αυτό οφείλεται στην υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι γιατροί και το προσωπικό τόσο τους ασθενείς με τους οικείους τους, όσο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.  

Ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 312.000 Ευρώ σε Κέντρα Υγείας  και Μονάδες ΠΕΔΥ.

Με γνώμονα πάντα την άρτια εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας, η 5η  ΥΠΕ με διαπραγματεύσεις για μείωση ενοικίων των δομών της και μέσα από την μεταφορά εργαζομένων σε δημόσια κτίρια με δωρεάν φιλοξενία, επέτυχε μια ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 312.000 ευρώ για το έτος 2015, αφού από αρχές του έτους η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει περιέλθει ευθυγράμμως στις αρμοδιότητες της 5ης ΥΠΕ.

Δεν έκλεισε κανένα Νοσοκομείο, καμία δομή, δεν απολύθηκε κανείς, δεν μετακινήθηκε κανείς.

Παρά το γεγονός ότι σε περιόδους σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, κλείνουν δομές, απολύονται εργαζόμενοι, περιορίζεται ο κύκλος εργασιών και παρά τις φωνές πριν δύο χρόνια ότι δήθεν θα έκλεινε το Γ.Ν. Λάρισας, καθώς και  ένα εκ των δύο Νοσοκομείων της Δυτικής Θεσσαλίας, όπως και τα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου, κρατήσαμε τα Νοσοκομεία όρθια και λειτουργούντα.  

Επίσης, παρά τις εικοτολογίες περί δήθεν απολύσεις ή «ξεσπιτώματος» εργαζομένων, ουδείς απολύθηκε, ουδείς αποσπάσθηκε ή μετετάγη παρά την θέληση του. 

Ωστόσο για να κάνουμε την αυτοκριτική μας, παρά τις προτάσεις μας για κάλυψη με προσλήψεις των κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τούτο κατέστη εν μέρει μόνο δυνατό, αφού ως γνωστό τα κενά καλύπτονται με προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με αποτέλεσμα κενά που απειλούσαν την ασφαλή λειτουργία ορισμένων κλινικών, να καλύπτονται με μετακινήσεις ιατρών για ορισμένο χρόνο.

Συνεπώς πρώτιστη μέριμνα, όπως επισημάναμε και στη νέα πολιτική ηγεσία είναι η κάλυψη των κενών για να συνεχίσουν τα Νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ να λειτουργούν απρόσκοπτα, εύρυθμα και με ασφάλεια.

Προτάσεις για το έτος 2015

Για το έτος 2015 η δημοσιονομική κατάσταση είναι στενότερη παρά ποτέ.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2014 έκλεισε για την 5η ΥΠΕ με συνολικές δαπάνες 126 εκατ. ευρώ, για τα Νοσοκομεία ευθύνης της, για το έτος 2015 προβλέπονται πιστώσεις 112 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος είναι αναγκαία τα παρακάτω βήματα:

Διαπραγμάτευση από όλους τους φορείς ευθύνης της 5ης ΥΠΕ, προκειμένου να επιτευχθούν ακόμη χαμηλότερα τιμήματα πριν την υπογραφή νέων συμβάσεων.

Συστήματα Εφοδιαστικής στα Νοσοκομεία. Σύνδεση των κωδικών υλικών των Νοσοκομείων με την εμπορική σήμανση (Barcode) των υλικών. 

Στόχοι : 

Εξοικονόμηση κρίσιμων οικονομικών πόρων

Βελτίωση της ακρίβειας των αποθεμάτων σε πραγματικό χρόνο

Βελτίωση της διοίκησης των αποθεμάτων

Το σύστημα Εφοδιαστικής μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής μέρη:

Εγκατάσταση και Λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης Αποθηκών (Warehouse Management System), στην κεντρική αποθήκη του νοσοκομείου..

Εγκατάσταση και λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης Νοσοκομειακού Φαρμακείου.

Εγκατάσταση και λειτουργία εφοδιαστικής διαχείρισης υλικών τμημάτων και κλινικών.

Συνεργατική διοίκηση αποθεμάτων

Αναβάθμιση των Νοσοκομείων με Σύγχρονες Εφαρμογές Απεικονιστικής Ιατρικής:

 Αναμενόμενο ετήσιο όφελος: 7,5 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα Νοσοκομεία και η 5η ΥΠΕ είναι τα εξής:

Εξοικονόμηση πόρων.

Όφελος για τον ασθενή, αφού χωρίς τις γνωστές ταλαιπωρίες και γραφειοκρατία, όλα τα στοιχεία του θα είναι διαθέσιμα με ασφάλεια αυτομάτως στους ιατρούς που καλούνται να τoν υπηρετήσουν.

Άμεση πρόσβαση των ιατρών όλων των μονάδων υγείας (ακτινολόγων και κλινικών ιατρών) στις εξετάσεις των ασθενών μέσω του συστήματος”.