Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας αντιδρώντας στα νέα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό.Αναλυτικά τόνισαν τα εξής:

«Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας, καλεί όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειες τους, να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα μέτρα της κυβέρνησης ανοίγουν το δρόμο σε πάγιες απαιτήσεις του κεφαλαίου, απαραίτητες για τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών τους.

Η αύξηση των ελάχιστων ενσήμων (4.500) που απαιτούνται για συνταξιοδότηση, σημαίνει πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι οικοδόμοι, λόγο της μεγάλης ανεργίας στο κλάδο, να βρεθούν να πάρουν σύνταξη στα 67 χρόνια.

Ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ στους δήμους και στις περιφέρειες (σε όσους συναδέλφους απασχολούνται σε τοποθετήσεις μαρμάρων, χειριστές, εργαζόμενοι στις ασφαλτοστρώσεις κι άλλες τεχνικές δουλειές), αποτελεί μεθόδευση της κυβέρνησης για ξήλωμα των ΒΑΕ συνολικά για όλους τους κλάδους που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς. Συνεπώς σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γι’ αυτούς τους συναδέλφους και αύξηση της ανεργίας σε αυτά τα επαγγέλματα.

Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων προς τα κάτω, σε συνδυασμό με την ανεργία και την κατάσταση των Ταμείων, θα οδηγήσει τις συντάξεις σε παραπέρα μειώσεις.

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία, ότι θα περικοπούν οι «μεγάλες συντάξεις», μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει, αφού θεωρούν προνομιούχο όποιον παίρνει 1.000 € σύνταξη, μετά από δεκαετίες δουλειάς και πολύ ιδρώτα. Τα μέτρα χτυπάνε όλους τους ασφαλισμένους, παλιούς και νέους, με κατώτερη ή κανονική σύνταξη, άνεργους, υποαπασχολούμενους ή εργαζόμενους.

Δεν θα σταματήσουν να παίρνουν βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα μέχρι να εξασφαλίσουν τις ευνοϊκότερες συνθήκες για το κεφάλαιο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλοεργολάβους.

Τα αντιλαϊκά μέτρα δε λαμβάνονται «κατά τύχη», έχουν στόχο, υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, τις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η άγρια φοροληστεία στο λαό, οι περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας, οι ιδιωτικοποιήσεις που είναι έτοιμες σε λιμάνια και αεροδρόμια, ανοίγουν νέους δρόμους για την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, για την επανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, νέους δρόμους για τα αρπαχτικά που δρουν στον τομέα των ασφαλίσεων, για τους επιχειρηματίες που βάζουν χέρι στα φιλέτα.

Η ανάπτυξη, που υπόσχονται, δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη που εμείς έχουμε ανάγκη, που θα λύσει τα προβλήματά μας, θα καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών μας. Είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.

Η ανάπτυξη, που υπόσχονται, δεν θα μας δώσει δουλειά και μεροκάματα. Η ανεργία θα συνοδεύει τη ζωή μας. Οι πιο «τυχεροί» από μας θα δουλεύουν στην αθλιότητα των 5μηνων προγραμμάτων της ΕΕ, με 20 ευρώ μεροκάματο και μετά θα καλούνται να κάνουν πάλι «υπομονή» στις ουρές της ανεργίας μέχρι να ξαναέρθει η σειρά τους στα διάφορα προγράμματα.

Διεκδικούμε:

• Να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που μας θέλουν να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε.

• Να μην περάσουν τα φορομπηχτικά μέτρα που δίνουν ένα ακόμα κτύπημα στο λαϊκό εισόδημα.

• Άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους.

• Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους άνεργους οικοδόμους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Έκτακτο επίδομα σε όλους τους οικοδόμους 1000 ευρώ για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

• Να γίνουν άμεσα έργα υποδομής στο Νόμο (αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας και διάφορες αναγκαίες κτηριακές υποδομές κ.α.), που θα δώσουν δουλειά στους συναδέλφους και θα καλύψουν λαϊκές ανάγκες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή ενημερωτική σύσκεψη στις 10:00 π.μ. στο ΕΚΝΛ, με θέμα: την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους και αμέσως μετά στην κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ, για να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας και έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη πείρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις λένε χοντρά ψέματα, είναι επικίνδυνοι. Να μη ματώσουμε άλλο άδικα, ακόμη και αν στις εκλογές κάποιοι από μας έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία ανοχή στα μέτρα που τσακίζουν την ζωή μας, ούτε αποχή από τους αγώνες της τάξη μας. Η προοπτική είναι η ανατροπή του καπιταλισμού, μια καλύτερη διαχείριση δεν μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της ζωής μας. Δεν υπάρχουν καλοί διαπραγματευτές του καπιταλιστικού συστήματος, ο καπιταλισμός δεν διορθώνεται μόνο ανατρέπεται.

Ο μόνος δρόμος είναι ο μαχητικός αγώνας, η περηφάνια, η πίστη ότι θα νικήσουμε.

Να αλλάξουν οι εργάτες, οι άνεργοι θέση και στάση απέναντι σε αυτούς που μας εκμεταλλεύονται. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία, εμείς έχουμε τη δύναμη. Η εργατική τάξη με τους αυτοαπασχολούμενους, την φτωχή αγροτιά, να κτίσουμε τη συμμαχία που θα ανατρέψει το σύστημα τους, να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα για τα δικά μας συμφέροντα. Να πάρουμε στα χέρια μας τα μέσα παραγωγής και την εξουσία.

Έχουμε καθήκον να μην μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια στο σφαγείο που ετοιμάζουν για μας και τα παιδιά μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους με τις οικογένειες τους, να δώσουν μαζικά και αποφασιστικά το παρών στην 24ωρη Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, και στη συγκέντρωση του ΕΚΝΛ στις 10:30πμ. στην Κεντρική Πλατεία».