Το πρωί της Παρασκευής 20 Μαρτίου, πρόκειται να συμβεί ολική έκλειψη Ηλίου. Δηλαδή η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα από την ευθεία που ενώνει τη Γη με τον Ήλιο και η σκιά της Σελήνης, καθώς φωτίζεται από τον Ήλιο, θα πέσει πάνω στον πλανήτη μας.

Όπως μας ενημερώνει το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, το φαινόμενο θα είναι ορατό από τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Ευρώπη, την Βόρεια Αφρική και τμήμα της Ασίας. Το φαινόμενο, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα είναι παρατηρήσιμο από την Ελλάδα ως μερική. Για τη Λάρισα η μερική έκλειψη Ηλίου θα αρχίσει στις 10:38 ώρα Ελλάδας, όταν ο Ήλιος θα είναι 42 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Θα ολοκληρωθεί μετά από δυο ώρες και δεκατρία λεπτά περίπου, στις 12:51 ώρα Ελλάδας. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη θα είναι 37% περίπου και θα συμβεί στις 11:44 ώρα Ελλάδας.

Όσοι προσπαθήσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο της έκλειψης του Ηλίου, θα πρέπει για την ασφάλεια τους να χρησιμοποιήσουν ειδικά φίλτρα παρατήρησης. Και προσοχή! σε κάθε περίπτωση μην παρατηρείτε τον Ήλιο με απροστάτευτα μάτια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τύφλωσης.

Το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας θα είναι ανοιχτό για τους συμπολίτες, από τις 10:00 το πρωί, για να παρατηρήσουν το φαινόμενο με τα τηλεσκόπια του.

Η επόμενη έκλειψη Ηλίου, που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα συμβεί 21 Ιουνίου 2020 και το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη για την περιοχή της Λάρισας θα είναι 8% περίπου.