Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, άνοιξε η αυλαία της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Κατάμεστα είναι τα θεωρεία της Βουλής από κόσμο που είχε πάρει τις θέσεις του από πολύ νωρίς, ενώ στα έδρανα των κρατικών λειτουργών βρίσκεται και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης, που όπως ο ίδιος δήλωσε, ήρθε για να παρακολουθήσει την ομιλία του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης, ότι το όραμα μιας Ελλάδας οικονομικά δύναμης περνά μέσα από τις συμπληγάδες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και από την αποφασίστηκότητά μας να συγκρουστούμε με το καθεστώς πολιτικής εξουσίας που βύθισε τη χώρα μας στην κρίση και τη διεθνή απαξίωση.

Θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, με τη στήριξη να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη, οικονομικά κυρίαρχη και ισότιμο εταίρο στην ευρωζώνη.

Θα πετύχουμε γιατί έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο, στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις εκτός από το να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας. Θα εφαρμόσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Ο λαός έκανε γενναία επιλογή παρά την εκστρατεία φόβου. Θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, που είχε καταργηθεί μέσα από συνεχείς πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η κυβέρνησή μας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της.

Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο ως πρωταγωνιστής και όχι ως κομπάρσος. Ξέρουμε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος αλλά έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Με ευθύνη προηγούμενων κυβερνήσεων και εταίρων επιβλήθηκε ένα πρόγραμμα λιτότητας που ξέραμε ότι θα αποτύχει.

Ευθείες κατηγορίες κατά του Αντώνη Σαμαρά και του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης για ναρκοθέτηση της πορείας της χώρας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, αποκαλύπτοντας ότι οι Ευρωπαίοι είχαν προτείνει εξάμηνη παράταση του προγράμματος αλλά η ελληνική κυβέρνηση την περιόρισε στο δίμηνο. Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αποτελούν βόμβα η οποία αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Οπως είπε, αυτό έγινε για να "δεθούν τα χέρια" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να βρεθεί μπροστά σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και να αναγκασθεί να υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε καίγοντας τα σπαρτά, δημιουργώντας ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για να πιέσει να μπει η χώρα σε βαθύ Μνημόνιο. Από τις επαφές μου με τους εταίρους ενημερώθηκα ότι πρόταση ήταν η εξάμηνη παράταση του Μνημονίου και ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης η παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στόχος ήταν η αποτυχία της νέας κυβέρνησης προκεικένου οι ίδιοι να δικαιωθούν.

Αυτό που ξέχασαν να λογαριάσουν ήταν πως ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, είναι ευρωπαϊκή και η λύση θα είναι επίσης ευρωπαϊκή.

Στόχος να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Να έρθουν οι εταίροι στο τραπέζι να συζητήσουμε. Η εικόνα χρέους που ξεπέρασε το 180% του ΑΕΠ δεν επιτρέπει την εξυπηρέτησή του. Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι τεχνικής φύσης αλλά πολιτικών επιλογών. Όσο οι εταίροι επιμένουν στη λιτότητα δε θα βρεθεί λύση.

Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Είμαστε η ελπίδα για τις αλλαγές που πρέπει να συζητηθούν. Ο σεβασμός των δημοσιονομικών στόχων είναι υποχρέωσή μας, η λιτότητα όχι. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Το Μνημόνιο καταργήθηκε από την αποτυχία του και την ετυμηγορία του λαού. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, του λάθος και της καταστροφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει τόσο στο αμέσως επόμενο διάστημα όσο και σε ορίζοντα τετραετίας.

Τα βασικά μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός - και θα αποτελούν μέρος του προγράμματος/γέφυρας που θα εφαρμοσθεί μέχρι τον Ιούνιο - είναι:

- αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουσίας

- επιδότηση ενοικίου για ευπαθείς ομάδες

- 13η σύνταξη για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ,

- επαναπρόσληψη 3.800 στο Δημόσιο

- νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις (σύνδεση της δόσης με το εισόδημα του οφειλέτη),

- δωρεάν ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν

- δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε ανέργους

Κλιμακωτά θα γίνουν:

- αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ

- Αυξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ

Με στόχο την τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης, θα γίνουν αλλαγές  στον «νόμο Δένδια» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός, η συζήτηση, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, θα διακοπεί, για να συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί, με ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών, ενώ δεν αποκλείεται να πάρουν τον λόγο και ορισμένοι από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με την διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.