Στους συγκεντρωμένους απεργούς της 3ης Δεκεμβρίου στη Λάρισα μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Γιώργος Τσιαπλές. Αναλυτικά όσα είπε:

"Διανύουμε ήδη τον έκτο χρόνο ύφεσης, ζούμε το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο, τα εισοδήματα μειώνονται μέρα με τη μέρα, η φορολογία αυξάνεται συνεχώς εις βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, η ανεργία μεγαλώνει. Πάνω από 1,5 εκ άνθρωποι είναι επίσημα χωρίς δουλειά, ενώ πολλοί υποαπασχολούνται. Μία στις τρεις επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο και οι περισσότερες από όσες απέμειναν φυτοζωούν.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα μνημόνια και η σκληρή  λιτότητα που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας σε αγαστή συνεργασία με τις παραδομένες κυβερνήσεις, οδηγούν το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού στη φτώχεια, τη δυστυχία, την εξαθλίωση και την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση. 

Και παρά τη δεδομένη αποτυχία της   εξαρχής λανθασμένης συνταγής επιμένουν. Μάλιστα πριν λίγες μέρες ο πρώην υφυπουργός οικονομικών μας είπε ότι ήταν λάθος το ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν πιστά τα δύο πρώτα μνημόνια. Δηλαδή ήταν λάθος που δεν μας αποτελείωσαν πιο νωρίς και που δεν παρέδωσαν τη χώρα και τους ανθρώπους της στα ξένα αρπακτικά. Κι αυτό το λάθος όπως φαίνεται είναι διατεθειμένη να το διορθώσει η σημερινή κυβέρνηση.

Ήδη οι ελληνικές τράπεζες χαρίστηκαν, ενώ είναι θέμα χρόνου να πουληθούν τα κόκκινα δάνεια στα λεγόμενα distress funds, τα αρπακτικά της δυστυχίας.

Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει νέες μειώσεις, νέες περικοπές και νέους φόρους για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. (26→28, αύξηση της προκαταβολής φόρου σε 75% και 100%)

2,5 δισ. κόβουν από μισθούς, συντάξεις, παροχές στους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τα κάθε είδους επιδόματα.

3,2 δισ. μας παίρνουν μέσα από την αύξηση της φορολογίας 

Για εμάς περικοπές και φτώχεια.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 15 δις. Όλα για τις τράπεζες. και τους τοκογλύφους.

Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης είναι έτοιμο το τελειωτικό χτύπημα.

Ήδη στον κλάδο των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών σχεδόν οι μισοί συνάδελφοι είναι εκτός ασφαλιστικού συστήματος, παρά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές εισφορές, ενώ υπάρχουν πολλοί που εξαιτίας οφειλών δε μπορούν να πάρουν σύνταξη

Μετά τις ρυθμίσεις για τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, μπήκαν μπροστά τα σχέδια για:

Δραστική μείωση των συντάξεων στα όρια του επιδόματος φτώχειας (380 ευρώ το μήνα)

Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. 

Σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης με στόχο βέβαια την παραπέρα μείωση της σύνταξης και την δραστική μείωση της κρατικής συμμετοχής  

Ετοιμάζονται να παραδώσουν την ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες  που ήδη το α’ εξάμηνο του 2015 είχαν τζίρο 2 δις ευρώ.

Αυτή η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους και δεν εξαιρεί κανέναν απολύτως

Κι εμείς οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποκρούσουμε  τις λογικές που σπέρνουν το δηλητήριο της διάσπασης, που θέλουν να φορτώσουν τις ευθύνες στη μια ή στην άλλη κατηγορία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. 

Η επίθεση, όπως είπα πριν, αγγίζει τους πάντες: τους ήδη συνταξιούχους, αυτούς που ετοιμάζονται να βγουν τώρα στη σύνταξη και πάνω απ΄όλα τους νεότερους. 

Για όλους εμάς η μόνη απάντηση στον πόλεμο που δεχόμαστε είναι ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση. Το οφείλουμε όχι μόνο σε μας αλλά πολύ περισσότερο στα παιδιά μας

Στις 12 Νοεμβρίου ήμασταν εδώ για να πούμε όχι στις πολιτικές που μας αφανίζουν και σήμερα είμαστε και πάλι όλοι μαζί, εδώ ξανά για να βροντοφωνάξουμε πως ενωμένοι θα αγωνιστούμε για να ξανακερδίσουμε τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. ο αγώνας αυτός είναι και δύσκολος και άνισος. Αλλά είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Καλή δύναμη ".