Με ρυθμό αύξησης 11% «έτρεξαν» οι πωλήσεις της θυγατρικής του ομίλου Όλυμπος – Τυράς στη Ρουμανία το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης εκτιμάται ότι θα εμφανίσει αύξηση 10% σε σχέση με το 2014.

Συγκεκριμένα η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων "Fabrica de Lapte de Brasov", η οποία ανήκει στον όμιλο ΟΛΥΜΠΟΣ - Τυράς εκτιμά ότι θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών της το 2015 σε 75 εκατ. ευρώ (+10% έναντι του 2014), λαμβάνοντας υπ' όψιν την αύξηση των πωλήσεών της το α΄ εξάμηνο του 2015, κατά 11% περίπου.

Όπως αναφέρεται σε report του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι η Fabrica de Lapte de Brasov, η οποία κατέχει σταθερά την τέταρτη θέση μεταξύ των βιομηχανιών γάλακτος στην Ρουμανία μετά τις εταιρείες "Albalact", "Danone", και "Friesland Campina", αυξάνει σταθερά τον κύκλο εργασιών της τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών της προς χώρες της περιοχής και δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

O όμιλος Όλυμπος – Τυράς των αδελφών Σαράντη δραστηριοποιείται στις αγορές των γαλακτοκομικών και των χυμών διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Τρίκαλα, Λάρισα, Ροδόπη, Ξάνθη, Ρουμανία (FLB) και Βουλγαρία (TYRBUL) και δύο εμπορικές εταιρείες σε Ιταλία και Γερμανία.

Την τελευταία δεκαετία έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 212 εκατ. ευρώ, ενώ για την επόμενη πενταετία έχει προϋπολογίσει νέες επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών του μεγεθών ο τζίρος του από 123 εκατ. ευρώ που ήταν το 2004 ανήλθε πέρυσι στα 295 εκατ. ευρώ, εφέτος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 315 εκατ., ενώ ο στόχος για το 2019 είναι να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα τα καθαρά προ φόρων κέρδη από 12 εκατ. ευρώ το 2009 ανήλθαν πέρυσι στα 22 εκατ. ευρώ, αν και το 2012 εμφάνισαν ζημίες 4 εκατ. Τη χρονιά εκείνη η Τυράς προχώρησε σε μείωση μισθών 10% στο προσωπικό της στην Ελλάδα. Μείωση που, όπως είπε η διοίκησή της, πλέον έχει αρχίσει να υποκαθιστά με bonus και νέες αυξήσεις 3% εφέτος.

Συνολικά στην τελευταία δεκαετία 75 εκατ. καθαρά κέρδη μετά φόρων μεταφέρθηκαν σε αποθεματικά κεφάλαια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης αυτής, ενώ σήμερα ο όμιλος έχει καθαρή θέση κοντά στα 140 εκατ.

Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι εξαγωγές του ομίλου οι οποίες από 12 εκατ. ευρώ το 2004 ανήλθαν πέρυσι στα 86 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι τα 100 εκατ. ευρώ εφέτος και τα 150 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

euro2day.gr