«Την ώρα που η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έπνεαν το κύκνειο άσμα, έρχεται η κυβέρνηση της εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας και υπό την πίεση των δανειστών -και χωρίς την έγκριση αυτών- και καταθέτει νομοσχέδιο, πραγματική ανάσα σε όσους χρωστάνε. Και είναι πολλοί αυτοί που οφείλουνε σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. 

Δεν μπορεί 2.500.000 Έλληνες να έγιναν ξαφνικά απατεώνες και να οφείλουν σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές σε πιστή εφαρμογή των μνημονίων λιτότητας τους οδήγησε σ΄ αυτή την κατάσταση.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε περιέχει διατάξεις που βοηθάνε να σταθούνε στα πόδια τους χιλιάδες επαγγελματίες. Ενδεικτικά αναφέρω το ποσό της δόσης, άλλο είναι τα 50, 70, 100 ευρώ και άλλο τα 300 ή 350 που ίσχυαν με την προηγούμενη ρύθμιση.

Επίσης όποιος υπαχθεί στην ρύθμιση θα δύναται – εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων-  να λαμβάνει φορολογική ενημερότητα. Αίρεται το μέτρο κατάσχεσης εις χείρας τρίτων για τους οφειλέτες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Πρωτοποριακή ρύθμιση και η οποία ανταποκρίνεται στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η αναστολή όλων των διατάξεων και των κατασχέσεων σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος. 

Σημαντικότατη ρύθμιση και η επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στο ΤΕΒΕ για αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος αποκαθίσταται μια προφανέστατη αντισυνταγματικότητα του Ν. 1882/1990 όπως είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 3 του Ν. 3904/2011, διάταξη η οποία όριζε το χρόνο τέλεσης του αδικήματος ως διαρκές ερχόμενο σε ευθεία σύγκρουση με την βασική νομοθετική διάταξη και αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος . Το γεγονός ότι υφίστατο η οφειλή και υφίσταται ως σήμερα δεν σημαίνει ότι τελείται συνεχώς το αδίκημα. Αποδεικνύεται μια εξευτελιστική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια διαδικασία, αυτή του αυτοφώρου για χρέη στο Δημόσιο (όχι γενικά όλη η αυτόφωρη διαδικασία) και αποκαθίσταται η νομιμότητα.

Πράττουμε τα αυτονόητα. Την επαναφορά της νομιμότητας, του Κράτους Δικαίου και τον σεβασμό του Συντάγματος».